
Geelsnaveleend (Anas undulata)
Naamgeving
- Nederlandse naam:
- Geelsnaveleend
- Engelse naam:
- Yellow-billed Duck
- Duitse naam:
- Gelbschnabelente
- Franse naam:
- Canard à bec jaune
- Wetenschappelijke naam:
- Anas undulata
Taxonomische indeling
- Orde:
- Anseriformes
- Familie:
- Anatidae
- Onderfamilie:
- Anatinae
- Geslacht:
- Anas
Beschrijving
- Uiterlijke kenmerken:
Afrikaanse Geelsnaveleend (Anas undulata undulate)
Mannetje:
Hoofd en nek zijn zwartgrijs met bleke strepen, bovendelen en onderdelen zijn donkerbruin met bleke veerranden. De vleugels hebben iriserend groene secundaire veren, omzoomd met zwart en met witte veerpunten. Ook de donkergrijze grote dekveren hebben witte uiteinden (speculum groen, omzoomd met zwart en wit).Vrouwtje:
Het vrouwtje heeft vrijwel dezelfde verschijning als het mannetje, behalve dat de veren iets doffer zijn en een lichtgele gevlekte snavelkleuring hebben. Daarnaast is ze iets kleiner van formaat.Jongvolwassen:
Lijkt op volwassen vogels, maar over het geheel genomen doffer van kleur, donkerder op het hoofd en lijkt meer gevlekt dan gespikkeld op de onderdelen.Abyssinische Geelsnaveleend (Anas undulata ruppelli)
Mannetje:
Donkerder (smallere bleke veerranden), secundaire veren iriserend blauw in plaats van groen. De snavel is heldergeel, met een zwarte streep op de kam (die de punt van de snavel niet bereikt), zwarte nagel en snijranden.Vrouwtje:
Het vrouwtje heeft vrijwel dezelfde verschijning als het mannetje, behalve dat de veren iets doffer zijn en een lichtgele gevlekte snavel hebben die meer geel-oranje van kleur is. Daarnaast is ze iets kleiner van formaat.Jongvolwassen:
Lijkt op volwassen vogels, maar over het geheel genomen doffer van kleur, donkerder op het hoofd en lijkt meer gevlekt dan gespikkeld op de onderdelen.
- Gedrag:
Geelsnavel eenden mengen zich vrijelijk met andere soorten watervogels. Er is bezorgdheid over het feit dat er verschillende gedocumenteerde gevallen zijn waarin ze hebben gekruist met wilde eenden, zoals de Wilde Eend, die zijn ontsnapt in het wild.
Maten en Gewicht
- Lengte man:
- De man (woerd) van de Geelsnaveleend heeft een lichaamslengte van ongeveer 51-58 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 51-58 centimeters.
- Gewicht man:
- Het mannetje weegt ongeveer 312-510 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 312-510 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
- Ondersoorten:
Twee ondersoorten zijn bekend:
- Anas undulata undulate - Afrikaanse geelsnaveleend
- Anas undulata ruppelli - Abyssinian geelsnaveleend
- Notitie:
Grondeleenden zijn over het algemeen robuust, gemakkelijk te onderhouden en eenvoudig te fokken. Sommige kleinere soorten hebben in de winter mogelijk beschutting nodig. Ze moeten worden voorzien van dekking (inclusief dekking van de vijverrand) en rustgebieden, evenals water. Het wordt aanbevolen om een verblijf te hebben dat voor 50% uit water bestaat. Het water kan ondiep zijn (niet meer dan twee voet diep is vereist) en modderige gebieden om in te scharrelen worden ook gewaardeerd. Deze eenden gedijen over het algemeen goed in gemengde collecties, hoewel de kleinere en stillere soorten gepest kunnen worden. Territoriale geschillen tussen eenden van dezelfde soort kunnen worden vermeden door slechts één paar van elke soort in een omheining te houden, tenzij het gebied zeer groot is.
De meeste soorten grondeleenden nestelen op de grond en zowel dichte begroeiing op de grond als nestkasten op grondniveau moeten worden voorzien. Het met de hand grootbrengen heeft over het algemeen de voorkeur, aangezien deze eenden over het algemeen slechte ouders zijn in gevangenschap, vooral wanneer ze een verblijf delen met andere watervogels. Deze eenden zijn vatbaar voor hybridisatie, met name met nauw verwante soorten, die van elkaar gescheiden moeten worden gehouden.
Geelsnavel eenden zijn robuust en niet moeilijk te onderhouden. Er moet dekking en rustgebied worden geboden, evenals water.
Deze eenden zijn gemakkelijk te fokken en vruchtbaar; ze kunnen natuurlijke dekking of een nestkast gebruiken om te nestelen en geven de voorkeur aan eilanden. Ze leggen meestal eieren van april tot juni.
Ze hybridiseren gemakkelijk met nauw verwante soorten en moeten apart worden gehouden van dergelijke soorten. Er zijn ook meldingen van hybriden met de Peposaca eend (Netta peposaca), de Krooneend (Netta rufina) en de Carolina eend (Aix sponsa).
- Breeding:
- Het vrouwtje Geelsnaveleend legt doorgaans zo'n 4-12 romig tot licht geelachtig bruin eieren het broeden duurt 27-29 dagen.
- Kunstmatig broeden:
De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 27-29 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.
- Ringdagen:
- Aanbevolen passende ringmaat voor de Geelsnaveleend is 12 mm.De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge grondeleend van ongeveer 12-14 dagen oud.
- It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system. Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
- Opfokvoeder:
-
Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.
Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.
- Onderhoudsvoeder:
-
Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.