Peposaca eend

Peposaca eend

Peposaca eend (Netta peposaca)

De Peposaca eend (Netta peposaca) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Peposaca eend
Engelse naam:
Rosy-billed pochard
Duitse naam:
Peposakaente
Franse naam:
Nette demi-deuil
Wetenschappelijke naam:
Netta peposaca

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Aythyinae
Geslacht:
Netta

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

De man en vrouw hebben een afwijkend gekleurd verenkleed en kennen geen eclipskleed. Bij beiden is het middengedeelte van de ondervleugels wit en zijn de boven- en onderranden grijsachtig. De bovenvleugeldekveren zijn donkerbruin met een groene gloed.De grote en kleine slagpennen zijn wit met zwarte toppen. De woerd heeft een zwarte kop en een purperen glans, zijn ogen zijn rood gekleurd alsook zijn snavel.Zijn poten en voeten hebben een gele tot oanjegele tint, zijn zwemvliezen kleuren donkerder.De vrouw is egaal middenbruin gekleurd. Haar kruin, nek, rug, borst en staart zijn donkerder bruin. Haar kin en keel zijn witachtig en op haar gezicht heeft ze wittige vlekken. Haar buik is gelig bruin. Ze heeft donkerbruine ogen en een blauwgrijze snavelpunt. Haar poten hebben een dof oranjegele tot geelgrijze kleur.

Gedrag:

Het zijn rustige, sociale vogels en gedragen zich meer als zwem- dan duikeenden. Meetal worden kleine groepjes gevormd. Door de relatief korte vleugels en in verhoudig hoog gewicht, hebben ze een lange watertrappelende aanloop nodig om op te kunnen vliegen.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Peposaca eend heeft een lichaamslengte van ongeveer 53-57 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 53-57 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 1180 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 1000 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Habitat:

Houden van een open omgeving met langs de waterkant van de vijvers lage begroeiing (grassen, riet en biezen). In het ondiepe water slobberen ze of steken ze de kop onder water op zoek naar plantdelen of zaden. Ze brengen eveneens veel tijd door op het grasland.

Notitie:

Het zijn grondbroeders. Ze maken hun nesten meestal op een goed verborgen plek tussen begroeiing op de grond of in een nestkast langs de waterrand. Ze bekleden hun nest met planten uit de directe omgeving en voeren nadien overvloedig met dons.

Breeding:
Het vrouwtje Peposaca eend legt doorgaans zo'n 8-12 grijs-groen eieren het broeden duurt 26-28 dagen.

Ringdagen:
Geadviseerde ringmaat voor de Peposaca eend is 12 mm.
The leg band can only be applied on a young eend van ongeveer 14 dagen oud.

Het maakt niet uit welke poot van de jonge vogel wordt voorzien van een gesloten ring, maar het is goed om hier consistent in te zijn.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Voedsel:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Peposaca eend

Video's van de Peposaca eendDeel dit artikel: