Onder de juiste omstandigheden en een uitgebalanceerd dieet zullen de meeste soorten watervogels in gevangenschap broeden. Voor veel houders van watervogels is het fokken zowel een uitdaging als een beloning. Er is iets heel bevredigends aan het fokken van iets in gevangenschap dat ver verwijderd is van zijn natuurlijke omgeving en in een wereld waar het milieu steeds meer onder druk komt te staan. De opgedane kennis met fokken van watervogels in gevangenschap vrijwel zeker helpen om soorten in de toekomst voor uitsterven te behoeden. De meeste soorten watervogels en fazanten hebben zich goed aangepast aan gevangenschap en levensvatbare populaties zijn gedurende vele generaties in stand gehouden. Een levensvatbare populatie in gevangenschap kan mogelijk een kern vormen voor herintroductie in het geval dat een soort in het wild uitsterft en helaas zal dit vrijwel zeker het geval zijn bij een aantal van de meer kwetsbare soorten.
Als u watervogels in uw verzameling wilt kweken, is het daarom belangrijk om geschikte broedlocaties te bieden voor de bepaalde soort om te gebruiken. Sommige soorten zijn veel veeleisender in de keuze van een geschikte broedlocatie dan andere. Een wilde eend zou vrijwel zeker in een omheining liggen die bijna volledig verstoken was van geschikte nestplaatsen, maar aan het andere uiterste zou zoiets als een Buffelkopeend in optimale broedconditie niet gaan broeden als het geen geschikte nestkast had om in te leggen.
Bij het voorbereiden van nestplaatsen moet rekening worden gehouden met het type nestplaats dat de voorkeur heeft van de soort in het wild en in basistermen proberen een geschikte vervanging te creëren. Maar het blijft natuurlijk geen exacte wetenschap. Watervogels die in het wild in holle bomen nestelen, zullen waarschijnlijk niet leggen als je niet voor geschikte nestkasten zorgt. Er zijn echter uitzonderingen en in deze gevallen is het creëren van een geschikte natuurlijke beschutting gewenst om de juiste plek te bieden voor sommige soorten om het nestelen aan te moedigen.
Met enkele foto's bij dit artikel ziet u verschillende nestkasten en opstellingen die u wellicht zullen inspireren.
Verhoogde nestkast
Deze kunnen verschillende uitvoeringen hebben en kunnen worden bevestigd aan een paal of een boomstam en boven het water of op het land worden geplaatst. Het ingangsgat is meestal naar het water gericht en er moet een helling naar het ingangsgat worden voorzien zodat de eend toegang heeft tot de box. Er is geen specifieke hoek waaronder de oploop moet worden geplaatst. Het zijn vaak de nestkasten met een bijzonder steile helling die het meest populair zijn.
Lage (grond) nestkast
Deze kunnen weer verschillende ontwerpen en afmetingen hebben, maar worden meestal op de grond geplaatst. Ze kunnen in de open lucht staan, maar ik zou willen voorstellen dat ze beter aan de voet van een haag of boom of net onder een struik of gewoon in een natuurlijke vegetatie kunnen worden geplaatst.
Natuurlijke of kunstmatige broedlocaties
Afhankelijk van de grootte van de behuizing is het misschien mogelijk om natuurlijke nestplaatsen te creëren door geschikte planten te planten die nestdekking bieden of door enkele stammen of takken op de juiste manier in lichte dekking te plaatsen om een semi-natuurlijke plek te creëren. Hopelijk geven enkele van de onderstaande foto's wat ideeën en mogelijkheden.