Carolina eend

Carolina eend

Carolina eend (Aix sponsa)

De Carolina eend (Aix sponsa) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Carolina eend
Engelse naam:
Wood duck
Duitse naam:
Brautente
Franse naam:
Canard carolin
Wetenschappelijke naam:
Aix sponsa

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Dendrocygninae
Geslacht:
Aix

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Het verenkleed van de woerd in broedkleed heeft glansrijke blauwe, groene, purperen en bordeaux tinten. Zijn ogen zijn rood en omringt met een rode rand. De navelbasis heeft een felgele bies met aansluitend een rode snaveluitloop als basis. De punt van de snavel is zwart. De poten zijn geel en de zwemvliezen zijn donker. Het eclipskleed van de woerd heeft veel gelijkenis met het vrouwtje. De rode ogen en rode oog omlijning alsmede de rode snavel behoudt hij. Het vrouwtje heeft een bruingrijs verenkleed. De ogen zijn donker met een geel biesje. Rondom de ogen is een grote witte vlek die achter de ogen uitloopt in een punt. Ze heeft een overwegend bruin verenkleed. De grijsbruine borst en flanken zijn wit gevelkt en gestreept. De buik van het vrouwtje is geheel wit. Net als de woerd heeft het vrouwtje gele poten en donkere zwemvliezen.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Carolina eend heeft een lichaamslengte van ongeveer 51 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 49 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 680 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 540 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Breeding:
Het vrouwtje Carolina eend legt doorgaans zo'n 8-15 lichtbruin eieren het broeden duurt 28-33 dagen.

Ringdagen:
Geadviseerde ringmaat voor de Carolina eend is 9 mm.
The leg band can only be applied on a young eend van ongeveer 14 dagen oud.

Het maakt niet uit welke poot van de jonge vogel wordt voorzien van een gesloten ring, maar het is goed om hier consistent in te zijn.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Voedsel:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Carolina eend

Video's van de Carolina eendDeel dit artikel: