Carolina eend

Carolina eend

Carolina eend (Aix sponsa)

De Carolina eend (Aix sponsa) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Carolina eend
Engelse naam:
Wood duck
Duitse naam:
Brautente
Franse naam:
Canard carolin
Wetenschappelijke naam:
Aix sponsa

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Dendrocygninae
Geslacht:
Aix

Herkenning

Uiterlijke kenmerken:

Het verenkleed van de woerd in broedkleed heeft glansrijke blauwe, groene, purperen en bordeaux tinten. Zijn ogen zijn rood en omringt met een rode rand. De navelbasis heeft een felgele bies met aansluitend een rode snaveluitloop als basis. De punt van de snavel is zwart. De poten zijn geel en de zwemvliezen zijn donker. Het eclipskleed van de woerd heeft veel gelijkenis met het vrouwtje. De rode ogen en rode oog omlijning alsmede de rode snavel behoudt hij. Het vrouwtje heeft een bruingrijs verenkleed. De ogen zijn donker met een geel biesje. Rondom de ogen is een grote witte vlek die achter de ogen uitloopt in een punt. Ze heeft een overwegend bruin verenkleed. De grijsbruine borst en flanken zijn wit gevelkt en gestreept. De buik van het vrouwtje is geheel wit. Net als de woerd heeft het vrouwtje gele poten en donkere zwemvliezen.

Lengte man:
De man (woerd) van de Carolina eend heeft een lichaamslengte van ongeveer 51 centimeter. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 49 centimeter.
Gewicht man:
De man (woerd) heeft een gewicht van 680 gram. Het gewicht van de vrouw (pop) is 540 gram.
Kleur legsel:
lichtbruin
Voltallig legsel:
8-15 eieren
Broedduur:
28-33 dagen
Ringdagen:
Ring de jonge eend wanneer deze 14 dagen oud is met een ring van 9 millimeter groot.
Voedsel:

Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Carolina eend

Video's van de Carolina eendDeel dit artikel: