Carolina eend

Carolina eend

Carolina eend (Aix sponsa)

De Carolina eend (Aix sponsa) is een pronkeend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Carolina eend
Engelse naam:
Wood duck
Duitse naam:
Brautente
Franse naam:
Canard carolin
Wetenschappelijke naam:
Aix sponsa

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Dendrocygninae
Geslacht:
Aix

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Woerd:
Het verenkleed van de woerd in broedkleed heeft glansrijke blauwe, groene, purperen en bordeaux tinten. Zijn ogen zijn rood en omringt met een rode rand. De navelbasis heeft een felgele bies met aansluitend een rode snaveluitloop als basis. De punt van de snavel is zwart. De poten zijn geel en de zwemvliezen zijn donker. Het eclipskleed van de woerd heeft veel gelijkenis met het vrouwtje. De rode ogen en rode oog omlijning alsmede de rode snavel behoudt hij.

Vrouw:
Het vrouwtje heeft een bruingrijs verenkleed. De ogen zijn donker met een geel biesje. Rondom de ogen is een grote witte vlek die achter de ogen uitloopt in een punt. Ze heeft een overwegend bruin verenkleed. De grijsbruine borst en flanken zijn wit gevelkt en gestreept. De buik van het vrouwtje is geheel wit. Net als de woerd heeft het vrouwtje gele poten en donkere zwemvliezen.

Juvenil:
 

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Carolina eend heeft een lichaamslengte van ongeveer 51 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 49 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 680 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 540 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

Carolina eenden zijn winterhard, hoewel toegang tot een schuilplaats tijdens sneeuw en vorst gewaardeerd wordt. Deze eenden zijn eenvoudig te verzorgen, populair en worden op grote schaal in de avicultuur gehouden. Ze zijn over het algemeen niet agressief naar andere soorten. Voeding met pellets, kroos of ander groenvoer wordt aanbevolen.

Carolina eenden zijn gemakkelijk te fokken. Er moeten verhoogde nestkasten worden geplaatst, hoewel ze ook in schuilplaatsen, grondkasten en tunnels kunnen broeden. Nestkasten zijn ongeveer 45-60cm hoog en 30cm diameter, met een ingangsgat van 10cm diameter. Als bodembedekking kan droog stro met op de bodem droog zand worden gebruikt. Een oploop moet worden gebruikt om de nestkast toegankelijk te maken voor vogels met een beperkte vlucht. In de periode maart tot en met juni is een broed mogelijk; Carolina's zijn betrouwbare broeders en opvoeders, en kunnen een tweede koppeling produceren als de eerste set eieren wordt verwijderd voor kunstmatige incubatie en opfok, of zelfs na het grootbrengen van het eerste legsel.

De jonge eendjes kunnen door hun ouders in natuurlijke omstandigheden worden grootgebracht, of aanvankelijk worden gefokt met bescherming tegen regen en koude wind; ze worden ook gemakkelijk met de hand grootgebracht. Een micro pellets voeder is nodig als opfokvoeder voor de jongen. 

Bij kunstmatig opfok is het van belang om de wanden en bovenzijde goed af te dekken. De jongen hebben scherpe nagels en zijn daarmee goede klimmers. Het kan moeilijk zijn om in eerste instantie te beginnen met voeren terwijl ze proberen te ontsnappen uit de broedplaats door eruit te klimmen, vooral als er maar een paar eendjes zijn. Voeding met micro pellets en eventueel gehakt hardgekookt ei en fijngehakte sla wordt aanbevolen.

Deze eenden zijn niet monogaam en hybridisatie komt veel voor, met name met de Tafeleend (Netta rufina) en met de Tafeleend (Aythya ferina).

Breeding:
Het vrouwtje Carolina eend legt doorgaans zo'n 8-15 lichtbruin eieren het broeden duurt 28-33 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 28-33 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Carolina eend is 9 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge pronkeend van ongeveer 14 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Carolina eend

Video's van de Carolina eend