Krooneend

Krooneend

Krooneend (Netta rufina)

De Krooneend (Netta rufina) is een duikeend uit de familie van de eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Krooneend
Engelse naam:
Red-crested pochard
Duitse naam:
Kolbenente
Franse naam:
Nette rousse
Wetenschappelijke naam:
Netta rufina

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Aythyinae
Geslacht:
Netta

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Woerd:
Opvallend aan de Krooneend is de grote ronde kop en de brede lichte vleugelstreep met smalle zwarte achterrand. De woerd heeft een rode kop, een koraalrode snavel en een zwarte borst en buik. De rug is lichtbruin en de flanken vuilwit van kleur. 

Vrouw:
Het vrouwtje is effen grijsbruin, van boven donkerder bruin, op de flanken wat lichter. De kruin tot het oog is donkerbruin en daaronder is de kop weer veel lichter grijsbruin. Het vrouwtje heeft een donkere snavel. De woerd ziet er in eclipskleed bijna hetzelfde uit, maar houdt de rode snavel.

Juvenile:
Lijkt op een vrouwtje maar heeft veelkleurige buik en jonge woerden zien eruit als eclipse volwassen woerden.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Krooneend heeft een lichaamslengte van ongeveer 48-64 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 48-64 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 995-1360 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 995-1360 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

Krooneenden zijn winterhard. Deze eenden zijn rustige vogels en geschikt voor gemengde watervogel collecties, hoewel de woerd kleinere vrouwtjes kunnen achtervolgen. Het verdient de voorkeur Krooneenden in een kleine groep te houden in plaats van in paren, het zijn immers groepsvogels.

Volwassen Krooneenden kunnen vliegend worden gehouden en zullen meestal blijven mits er voorzien is in een redelijk wateroppervlak van minimaal 60-80 cm diep en een goed weidegebied. Deze eenden broeden gemakkelijk; natuurlijke bodembedekking en nestkasten op grondniveau hebben de voorkeur. Eieren worden voornamelijk van april tot mei gelegd. Ze zijn goede broeders en opvoeders, eendjes kunnen ook gemakkelijk met de hand worden grootgebracht, maar kunnen agressief zijn voor andere eendjes. Jonge kuikens hebben Micro floating voer nodig. Jonge kuikens kunnen gevoelig zijn voor plukken van veren; dit kan minder problematisch zijn als ze voldoende groenvoer, zoals kroos of een krop sla krijgen om op te pikken en ze zo snel mogelijk na de opfokbak naar een buitenhok te verplaatsen.

Hybridisatie van deze soort is gebruikelijk; hybriden zijn gemeld met Peposaca eend (Netta peposaca), ook met tal van Anas spp. en Aythya spp ..

Breeding:
Het vrouwtje Krooneend legt doorgaans zo'n 8-12 lichtgroen eieren het broeden duurt 26-28 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 26-28 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Krooneend is 11 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge duikeend van ongeveer 12-14 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).

Foto's van de Krooneend