Europese Witoogeend

Europese Witoogeend

Europese Witoogeend (Aythya nyroca)

De Europese Witoogeend (Aythya nyroca) is een duikeend uit de familie van de eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Europese Witoogeend
Engelse naam:
Ferruginous (White-eyed) Pochard
Duitse naam:
Moorente
Franse naam:
Fuligule nyroca
Wetenschappelijke naam:
Aythya nyroca

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Aythyinae
Geslacht:
Aythya

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Mannetje:
Rijke donker kastanjebruine kop en nek, met een kleine witte vlek op de kin. Smalle en onopvallende zwarte kraag. Borst heeft dezelfde kleur als de kop en nek, geleidelijk overgaand in iets lichtere flanken; buik wit, gescheiden van de witte onderstaartdekveren door een donkerbruine band. Bovendelen zijn zwartachtig met een groene glans, die zich uitstrekt over de schoudervleugels en tertials, evenals de bovenstaartveren en staart. Bovenste vleugel is donkerbruin, met een brede helder witte streep die zich uitstrekt over de donker gepunte secundaire veren en alle behalve de buitenste slagpennen; onderste vleugel is witachtig. Snavel is grijs, lichter aan de punt achter de zwarte nagel. Poten en voeten zijn grijs. Iris opvallend "WIT". In eclipskleed is het mannetje dof bruin zoals het vrouwtje, maar behoudt de witte iris.

Vrouwtje:
Ontbreekt de kastanjebruine tinten op kop, nek en borst, die daarom dof bruin zijn; kop is lichter in de zomer. Variabele witte vlekken op de keel. Kale delen zoals bij het mannetje; iris is donkerbruin.

Jongvolwassen:
Zeer vergelijkbaar met het vrouwtje, maar mist witte onderstaartdekveren en heeft zilverbruine onderdelen met zwartachtige bandering op de borst.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Europese Witoogeend heeft een lichaamslengte van ongeveer 38-43 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 38-43 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 545-590 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 545-590 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Habitat:

Europese Witoogeenden zijn voornamelijk duikende eenden die het grootste deel van hun tijd in het water doorbrengen. Ze zijn minder behendig op het land, dus ze hebben een waterrijk habitat nodig. Deze eenden zijn over het algemeen robuust, sociaal en gemakkelijk te onderhouden in gevangenschap.

Het is belangrijk om Europese Witoogeenden te huisvesten in diep water waarin ze kunnen duiken. Een diepte van drie tot zeven voet wordt aanbevolen, of op zijn minst de helft van het gebied van 60 cm en bij voorkeur één meter diep. Het is ook ideaal om ondiepe glooiende oevers te hebben, zodat ze gemakkelijk het water in en uit kunnen, evenals eilanden, goede oevervegetatie en rustgebieden. Het is belangrijk dat het water voldoende natuurlijk dierlijk en plantaardig voedsel biedt.

Europese Witoogeenden kunnen worden gehouden in gemengde collecties met grondeleenden, waaronder kleinere soorten zoals de taling. Ze hebben de neiging beter te broeden wanneer ze in een groep worden gehouden in plaats van als een enkel paar, omdat dit hun natuurlijke groepsdisplayactiviteit mogelijk maakt.

Voor het nestelen van Europese Witoogeenden wordt een nestkast van 30x30x35 cm met een ingangsgat van 12,5 cm aanbevolen. Plaats de nestkast onder beschutting aan de rand van de vijver.

Notitie:

Europese Witoogeenden zijn winterhard, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende klimaten. In de winter is het echter belangrijk om ervoor te zorgen dat ze toegang hebben tot ijsvrij water of beschutting bieden. Over het algemeen zijn deze eenden vreedzaam in een gemengde collectie, maar mannetjes kunnen tijdens het broedseizoen onderling vechten.

Om ervoor te zorgen dat Europese Witoogeenden goed gedijen, is het belangrijk om ze drijvende pellets en groenvoer, zoals kroos, te verstrekken. Als ze worden gehouden in een diepe vijver met een modderige bodem, zal er ook wat natuurlijk voedsel beschikbaar zijn.

Het fokken van Europese Witoogeenden is vrij eenvoudig. Zorg ervoor dat er nestmanden boven water en nestkasten op afgelegen plekken in de oevervegetatie aanwezig zijn. Ze leggen eieren van eind mei tot juni en broeden meestal goed. De kuikens zijn over het algemeen gemakkelijk met de hand groot te brengen en klaar om voedsel te accepteren. Als aanvulling op startkruimels kunnen kroos en meelwormen nuttig zijn.

Deze soort kruist vaak met Aythya spp., Anas spp., alle drie de Netta spp., en de Brilduiker (Bucephala clangula); er zijn ook meldingen van hybriden met Anas spp. en de Carolina eend (Aix sponsa).

Breeding:
Het vrouwtje Europese Witoogeend legt doorgaans zo'n 7-10 crème tot lichtbruin eieren het broeden duurt 25-28 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 25-28 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Europese Witoogeend is 9 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge duikeend van ongeveer 12-14 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Wetgeving:
Vrijstelling CITES, bijlage X
Toepassing:

Vogelsoorten die zijn opgenomen in Bijlage X bij de Uitvoeringsverordening zijnvogelsoorten die zijn opgenomen in Bijlage A van de Basisverordening maarz?veel in gevangenschap worden gefokt dat er vrijwel geen wilde exemplarenmeer worden verhandeld.De wetgeving is hierover op het moment niet eensluidend en derhalve kunnen wij u hierover geen advies geven. Wij zijn in gesprek met de overheid om hierduidelijkheid in te krijgen.Ook hier geldt het advies: Ring altijd uw jonge vogels met een juiste pootring.Koopt u vogels van deze soort zonder pootring vraag dan altijd een herkomst of afstandsverklaring aan de verkoper.

Foto's van de Europese Witoogeend