Europese brilduiker

Brilduiker

Europese brilduiker (Bucephala clangula)

De Europese brilduiker (Bucephala clangula) is een brilduiker uit de familie van de eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Brilduiker
Engelse naam:
Common goldeneye
Duitse naam:
Schellente
Franse naam:
Garrot à œil d'or
Wetenschappelijke naam:
Bucephala clangula

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Merginae
Geslacht:
Bucephala

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

De Brilduiker heeft opvallende veren met opvallende verschillen in uiterlijk tussen de mannelijke en vrouwelijke vogel. Tijdens het broedseizoen heeft de mannelijke Brilduiker een glanzende groenachtig-zwarte kop, met een ovale, gewaagde witte strook aan de basis van de snavel, heldere goudgele ogen en schitterende witte zijkanten. De rug, staart en vleugels zijn allemaal zwart. Buiten het broedseizoen lijkt de mannelijke Brilduiker meer op het wat saaiere vrouwtje, dat een chocoladebruine kop heeft, een witte kraag, lichtgele ogen, grijze zijkanten en borst, en een slordig grijze rug, staart en vleugels.

De juveniel lijkt qua uiterlijk op het vrouwtje, maar heeft een meer grijsbruine kop. De Brilduiker is een middelgrote eend met een compact, 'grof' uiterlijk vanwege de korte nek, het ronde lichaam en de korte, grijszwarte snavel. Het is een vrij rustige vogel, slechts af en toe een vage 'krrr' of een luide 'zee-zee'. Tijdens de vlucht produceren de vleugels een fluitend of rammelend geluid, waardoor de alternatieve naam van de soort, 'fluiter', ontstaat

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Europese brilduiker heeft een lichaamslengte van ongeveer 45-51 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 40-49 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 920-1060 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 710-900 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Ondersoorten:

De soort telt 2 ondersoorten:

  • B. c. clangula: noordelijk Eurazië.
  • B. c. americana: noordelijk Noord-Amerika.
Breeding:
Het vrouwtje Europese brilduiker legt doorgaans zo'n 8-11 groen/blauw eieren het broeden duurt 28-32 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 28-32 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Europese brilduiker is 10 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge brilduiker van ongeveer 12 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle watervogels en steltloperachtigen - zelfs voor problematische eters. Deze ideaal gebalanceerde complete voeding met een eiwitgehalte van 35% vormt de basis voor gezonde groei en levenslange vitaliteit.

Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen, is Lundi Micro ook bij uitstek geschikt voor het jaarrond voeren van vijvervissen zoals koikarpers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit

Geëxtrudeerde drijvend speciaalvoeder voor zeevogels met de hoogste voedingsbehoeften. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.

Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).

Foto's van de Europese brilduiker

Video's van de Europese brilduiker