Radjaheend

Radjaheend

Radjaheend (Tadorna radjah)

De Radjaheend (Tadorna radjah) is een bergeend uit de familie van de eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Radjaheend
Engelse naam:
Radjah Shelduck
Duitse naam:
Radjahgans
Franse naam:
Tadorne radjah
Wetenschappelijke naam:
Tadorna radjah

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Tadorninae
Geslacht:
Tadorna

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Woerd:
Zijn meestal wit, hebben een donkere rug, roodachtig tot zwart, stuit en staart. Mantel, schouderblad en borstband zijn donker roestig. Opvallende "kraag" van donkere veren. Borst en buik zijn wit. Boven- en ondervleugeldekveren zijn overwegend wit. Vluchtveren zijn zwartachtig. Secundaire veren vormen heldergroen speculum, omzoomd met zwart aan de voorkant en met een witte streep erachter. Hoofd en nek zijn wit. Snavel, poten en zwemvliezen zijn witachtig roze. Ogen zijn erg bleek, bijna wit.

Vrouw:
Hebben overeenkomend verenkleed. Behalve de mannetjes zijn ze iets groter en vertonen ze een bredere borstband.

Juvenile:
Lijkt op volwassen, met witte delen lichtjes bruinachtig gewassen. Op vleugels heeft het meer zwart op grote dekveren en saaier speculum. Snavel, poten en zwemvliezen zijn witachtig roze. Ogen zijn donkerbruin.

Gedrag:

Radjah eenden onderhouden een lange termijn partnerband (monogaam). Tijdens het broedseizoen is de woerd opmerkelijk agressief en vertoont territoriaal gedrag, soms zelfs naar z'n partner.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Radjaheend heeft een lichaamslengte van ongeveer 50-58 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 50-58 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 816-910 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 816-910 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Ondersoorten:

Twee ondersoorten zijn bekend:

  • Tadorna radjah radjah - Moluccan or New Guinea (Black-Backed)
  • Tadorna radjah rufitergum - Australian (Red-Backed)
Notitie:

Alle Bergeenden zijn redelijk winterhard, maar in de winter moet er onderdak beschikbaar zijn. De perk waarin bergeenden worden gehouden, moet gras bevatten om te grazen en voldoende ruimte bieden; over het algemeen vreedzaam en kan in gemengde verzamelingen worden bewaard met b.v. Anser spp. en grote eenden; sommige individuen zijn seizoensgebonden agressief en hebben mogelijk een aparte behuizing nodig. Over het algemeen kunnen jongere vogels (jonger dan drie jaar) minder agressief zijn dan oudere vogels.

De meeste soorten geven de voorkeur aan een gedeeltelijk ingegraven nestkast met een tunnelingang, meestal in de vorm van een afvoerpijp. Een aanbevolen afmeting van de nestkast is 30x30x40cm, met een afvoerpijp met een diameter van 15 cm, of een vierkante ingangstunnel van 15x15 cm, minimaal 30 cm lang. Er kunnen ook nestkasten op de grond worden gebruikt met een ingangsgat van 15 cm diameter.

Het leggen kan in februari beginnen, meestal van maart tot mei. Eendenkroos en opfokvoer, plus later kleine granen, zijn nuttig voor het opfokken van eendjes. Kunstmatige, broed- en ouderincubatie en opfok kunnen met succes worden gebruikt. Beperk het risico op inprenting door andersoortige vogels of mensen; wat ertoe kan leiden dat mannetjes agressief zijn voor mensen en vrouwtjes zich aangetrokken voelen tot mensen.

Hybriden zijn bekend met de Bergeend (Tadorna tadorna), Rode Casarca (Tadorna ferruginea), Grijskop Casarca (Tadorna cana), Paradijs Casarca (Tadorna variegata), Grijskopgans (Chloephaga poliocephala), Streepkopgans (Anser indicus) en gedomesticeerde eenden.

Breeding:
Het vrouwtje Radjaheend legt doorgaans zo'n 6-12 crèmewit eieren het broeden duurt 28-31 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 28-31 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Radjaheend is 12 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge bergeend van ongeveer 12-14 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Radjaheend