Bergeend

Bergeend

Bergeend (Tadorna tadorna)

De Bergeend (Tadorna tadorna) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Bergeend
Engelse naam:
Common Shelduck
Duitse naam:
Brandgans
Franse naam:
Tadorne de Belon
Wetenschappelijke naam:
Tadorna tadorna

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Tadorninae
Geslacht:
Tadorna

Herkenning

Uiterlijke kenmerken:

De bergeend is een grote, gansachtige eend die op afstand zwart en wit lijkt. Van nabij zijn metaalgroene nek en kop en brede kastanjebruine band over benedenborst opvallend. Zwarte streep van borstband naar anaalstreek, spiegel metaalgroen, schouderveren, handpennenen punten van staartveren zwart. Poten roze; snavel helder rood. Mannetje heeft opvallende knobbel aan snavelbasis. Vrouwtje minder helder getekend en zonder snavelknobbel. 

Juveniel met donker grijsbruine bovendelen, kop en achternek, wit voorhoofd, zonder bruine borstband, poten grijs, snavel roze-grijs.

Lengte man:
De man (woerd) van de Bergeend heeft een lichaamslengte van ongeveer 58-67 centimeter. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 53-65 centimeter.
Gewicht man:
De man (woerd) heeft een gewicht van 1120-1240 gram. Het gewicht van de vrouw (pop) is 1080-1210 gram.
Kleur legsel:
Creamy white
Voltallig legsel:
7-12 eieren
Broedduur:
29-31 dagen
Ringdagen:
Ring de jonge eend wanneer deze 0 dagen oud is met een ring van 12 millimeter groot.
Voedsel:

Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).

Foto's van de Bergeend

Video's van de BergeendDeel dit artikel: