Zwarthalszwaan

Zwarthalszwaan

Zwarthalszwaan (Cygnus melanocorypha)

De Zwarthalszwaan (Cygnus melanocorypha) is een zwaan uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Zwarthalszwaan
Engelse naam:
Black-necked Swan
Duitse naam:
Schwarzhalsschwan
Franse naam:
Cygne
Wetenschappelijke naam:
Cygnus melanocorypha

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Anserinae
Geslacht:
Cygnus

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

De elegante zwarthalszwaan is waarschijnlijk de meest aantrekkelijke van de zwanenfamilie.

Een onmiskenbare vogel met een duidelijke kleurtekening, zwarthalszwanen zijn karakteristieke en majestueuze inwoners van de Zuid-Amerikaanse moerasgebieden. Ze onderscheiden zich gemakkelijk door hun smetteloze witte lichaamsveren die scherp contrasteren met hun fluweelachtige zwarte kop en nek. De snavel is blauwgrijs van kleur en heeft een opvallende, dubbellobbige rode knop, een karbonkel genaamd, aan de basis. De ogen zijn omgeven door een dunne witte lijn die langs de zijkanten van het hoofd naar achteren loopt.

Mannetjes en vrouwtjes zijn gelijk getekend, hoewel vrouwtjes over het algemeen iets kleiner zijn.

Juvenile:
De jongvolwassen zwaan heeft geen karbonkel en heeft een meer bruinzwarte kop en nek, met verschillende hoeveelheden bruinachtig getinte en grijs gevlekte veren.

 

Gedrag:

During the breeding season they become territorial and aggressive, especially against humans. It´s the same behavoir as Crested Ducks. 

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Zwarthalszwaan heeft een lichaamslengte van ongeveer 102-124 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 102-124 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 3500-6700 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 3500-6700 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Habitat:

De zwarthalszwanen hebben water en grasland nodig. Een vijver met een oppervlakte van 12-15 m2 of groter en een diepte van anderhalve meter is wenselijk in de avicultuur. De diepte van de vijver is belangrijk voor het paren. Bovendien is schaarse lage begroeiing bij de vijver mogelijk. Banken moeten in een ondiepe hoek staan ​​om gemakkelijk het water in en uit te kunnen gaan; dit is vooral belangrijk als zwanen door de ouders moeten worden grootgebracht. Meer dan één paar mag worden gehouden in zeer grote parken waar elk paar een broedgebied kan vormen. Zwanen waarderen waterwier en gras, maar andere groene voedingsmiddelen zoals sla en kool kunnen indien nodig als vervanging worden gebruikt. Het zijn relatief trage eters en er moet in gemengde behuizingen op worden gelet dat ze voldoende voedsel krijgen.

Voldoende beschikbaarheid van nestmateriaal is belangrijk voor een goede nestopbouw voor vroeg broedende soorten. Natuurbroed door de ouders is gebruikelijk in de avicultuur. Zwanen kunnen hun jongen verdedigen tegen de meeste roofdieren, en hun zeer aquatische levensstijl maakt ook zwanen minder kwetsbaar. Voor de zwanen moet er onbeperkt groen voedsel beschikbaar zijn.

Notitie:

Zwarthalszwanen zijn gemakkelijk te houden, maar zijn territoriaal en agressief, vooral in het broedseizoen en vooral voor andere zwanen en de  bergeend (Tadorna tadorna); andere eenden en ganzen laten ze over het algemeen met rust. Een aparte behuizing wordt aanbevolen.

Deze zwanen hebben een groot wateroppervlak nodig, bij voorkeur met voldoende onderwatervegetatie om te voeren. Ze zijn enigszins koudgevoelig en vatbaar voor bevroren voeten; een winterverblijf die tochtvrij is en dik stro op de grond heeft, wordt aangeraden, en in de winter kan een schuilplaats nodig zijn in koudere klimaten.

Zwarthalszwanen broeden vrij gemakkelijk; in sommige collecties worden ze regelmatig gefokt. Ze bouwen een grote heuvel met vegetatie en een nestfundering van takjes en riet kan vooraf worden gebouwd op een eiland of de kust om het fokken te stimuleren. Eieren kunnen al in februari worden gelegd, zelfs in koude (bijna-vries) omstandigheden, maar ze worden meestal begin maart tot eind mei gelegd. De jonge zwanen worden het best door de ouders grootgebracht; langdurig fijn droog weer en overvloedig waterwier zijn het beste om op te kweken. De cygnets worden vaak op de rug van hun ouders gedragen. Deze zwanen kunnen mogelijk een tweede legsel geven.

Hybridisatie met Knobbelzwaan (Cygnus olor) is mogelijk.

Breeding:
Het vrouwtje Zwarthalszwaan legt doorgaans zo'n 3-7 dof crèmewit eieren het broeden duurt 34-36 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 34-36 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Zwarthalszwaan is 20 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge zwaan van ongeveer 16-18 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Zwarthalszwaan

Video's van de Zwarthalszwaan