Stekelstaarteend, Maccoa

Maccoa eend

Stekelstaarteend, Maccoa (Oxyura maccoa)

De Stekelstaarteend, Maccoa (Oxyura maccoa) is een stekelstaarteend uit de familie van de eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Maccoa eend
Engelse naam:
Maccoa duck
Duitse naam:
Afrikanische Ruderente
Franse naam:
Érismature maccoa
Wetenschappelijke naam:
Oxyura maccoa

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Oxyurinae
Geslacht:
Oxyura

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Man:
Zwarte kop en bovenste nek. Onderhals en lijf en flanken zijn kastanjebruin. De onderbuik is zilverachtig grijsbruin, vleugel en onder staart converteert. Mantelkastanje; onderrug en staart bruin met grijze vlekken; bovenste staart converteert kastanje. Staart smal en puntig, zwartachtig. Bovenste vleugels grijsbruin met lichtere lichtbruine sproeten; onder vleugels grijs wit. Snavel helderblauw, met witte nagel, poten en voeten zijn grijs.

Vrouw:
Donkerbruine kroon en nek tot oog. Met donkerbruine streep vanaf de basis van de snavel over wangen gescheiden van een kroon en door witachtige streep. Lagere wangen keel en nek grijswit. Onderzijde grijsbruin met donkerdere vlekken en vage lichtere barring, vooral op flanken; midden van buik witachtig tot onderstaart bekeerlingen. Bovendeel donker grijsbruin met witachtig grijs vermiculatie en spikkels. Puntige staart is zwartachtig. Bovenste vleugels grijsbruin met lichtere lichtbruine sproeten; onder vleugels grijs wit. Snavel is donkergrijs, met witachtige nagel en punt. Poten en voeten zijn grijs.

Juvenile:
Meer uniform op het lichaam, zonder markeringen boven, en meer grijs dan bruin onderaan.

Gedrag:

Maccoa eenden gedragen zich onverdraagzaam naar andere eendensoorten en verdedigen hun territorium met verve.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Stekelstaarteend, Maccoa heeft een lichaamslengte van ongeveer 46-51 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 46-51 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 725-950 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 455-680 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

Maccoa eenden komen zeer beperkt voor en zijn moeilijk te kweken in de avicultuur.

Deze eenden kunnen het beste in een paar of trio in een aparte perk worden gehouden. Maccoa eenden gedragen zich onverdraagzaam naar andere eendensoorten indien de perk onvoldoende oppervlakte heeft. Ze moeten diep water (1 m of meer) hebben om te duiken.
Een kweekkoppel heeft een perk nodig van minimaal 5 vierkante meter, waarvan 70% wateroppervlakte. Het grondoppervlak dient een natuurlijke omgeving te zijn en aangeplant te worden met diverse soorten verwilderde grassen, irissen en rietsoorten. Plaats in de vijver een drijvend (moeras)vlot, voorzien van irissen en grassen voor het broeden. 

Plaats een voederbak dicht aan de rand van de vijver. De Maccoa eend wil z'n voedsel graag vanaf het water kunnen bereiken. 

Het broeden vindt meestal plaats in de periode mei tot juni. 

Breeding:
Het vrouwtje Stekelstaarteend, Maccoa legt doorgaans zo'n 4-8 blauw-groenachtig wit eieren het broeden duurt 25-27 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 25-27 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Stekelstaarteend, Maccoa is 9 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge stekelstaarteend van ongeveer 12 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Toepassing:

This species is listed as Near Threatened owing to its moderately small population size and ongoing declines resulting from a variety of threats. Further quantitative estimates of the rate of decline may qualify the species for Vulnerable.

Foto's van de Stekelstaarteend, Maccoa