Ekstergans

Ekstergans

Ekstergans (Anseranas semipalmata)

De Ekstergans (Anseranas semipalmata) is een gans uit de familie van de Eendachtigen (Anseranatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Ekstergans
Engelse naam:
Magpie Goose
Duitse naam:
paltfußgans
Franse naam:
Canaroie semipalm
Wetenschappelijke naam:
Anseranas semipalmata

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anseranatidae
Geslacht:
Anseranas

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Male: has black and white plumage. It has black head, neck, upper breast, wings, rump, tail and thighs. 
The underparts, underwing-coverts, mantel, lesser upperwing-coverts and uppertail-coverts are white. 
On the head, the male has a protuberance at the top of the crown, varying in size. The facial skin is red. The bill is greyish-horn with red cere. The eyes are dark brown. Legs and semipalmated feet are orange to reddish.
During the dry season, the underparts are often tinged rufous, due to stagnant muddy waters. 

Female has similar plumage but she is smaller with smaller knob on crown. 

Juvenile is greyer and mottled. It has dull black areas, and white, washed brownish rest of plumage. Bill and facial skin are grey. The knob is absent and grows little by little.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Ekstergans heeft een lichaamslengte van ongeveer 77-90 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 75-90 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 2800 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 2000 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

Het broedseizoen valt samen met het einde van de natte periode en loopt van februari tot juni. Eksterganzen broeden in groepjes die vaak bestaan uit één mannetje en twee vrouwtjes. De beide vrouwtjes in zo'n groepje zijn meestal aan elkaar verwant en leggen meestal samen de eieren in het hetzelfde nest.

Tijdens het broedseizoen bouwen Eksterganzen nesten op afgelegen plaatsen, meestal in de buurt van de vijverpartij. Het nest is voornamelijk door de man gebouwd. Het bestaat meestal uit een eenvoudige , kom, geplaatst in een drijvend platform van vertrapt riet of ingebouwde boomtoppen. Paar ganzen paren elkaar voor het leven, maar een mannetje kan twee vrouwtjes hebben. Twee vrouwtjes gebruiken af en toe hetzelfde nest om de grote, ovale, gebroken witte eieren te leggen. Alle volwassenen delen incubatie en zorg voor de jeugd.

 

Breeding:
Het vrouwtje Ekstergans legt doorgaans zo'n 5-11 dof wit eieren het broeden duurt 25-28 dagen.

Ringdagen:
Geadviseerde ringmaat voor de Ekstergans is 18 mm.
The leg band can only be applied on a young gans van ongeveer 0 dagen oud.

Het maakt niet uit welke poot van de jonge vogel wordt voorzien van een gesloten ring, maar het is goed om hier consistent in te zijn.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Voedsel:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Ekstergans

Video's van de EkstergansDeel dit artikel: