Ekstergans

Ekstergans

Ekstergans (Anseranas semipalmata)

De Ekstergans (Anseranas semipalmata) is een gans uit de familie van de Eendachtigen (Anseranatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Ekstergans
Engelse naam:
Magpie Goose
Duitse naam:
paltfußgans
Franse naam:
Canaroie semipalm
Wetenschappelijke naam:
Anseranas semipalmata

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anseranatidae
Geslacht:
Anseranas

Herkenning

Uiterlijke kenmerken:

Male: has black and white plumage. It has black head, neck, upper breast, wings, rump, tail and thighs. 
The underparts, underwing-coverts, mantel, lesser upperwing-coverts and uppertail-coverts are white. 
On the head, the male has a protuberance at the top of the crown, varying in size. The facial skin is red. The bill is greyish-horn with red cere. The eyes are dark brown. Legs and semipalmated feet are orange to reddish.
During the dry season, the underparts are often tinged rufous, due to stagnant muddy waters. 

Female has similar plumage but she is smaller with smaller knob on crown. 

Juvenile is greyer and mottled. It has dull black areas, and white, washed brownish rest of plumage. Bill and facial skin are grey. The knob is absent and grows little by little.

Lengte man:
De man (woerd) van de Ekstergans heeft een lichaamslengte van ongeveer 77-90 centimeter. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 75-90 centimeter.
Gewicht man:
De man (woerd) heeft een gewicht van 2800 gram. Het gewicht van de vrouw (pop) is 2000 gram.
Legsel:

Het broedseizoen valt samen met het einde van de natte periode en loopt van februari tot juni. Eksterganzen broeden in groepjes die vaak bestaan uit één mannetje en twee vrouwtjes. De beide vrouwtjes in zo'n groepje zijn meestal aan elkaar verwant en leggen meestal samen de eieren in het hetzelfde nest.

Tijdens het broedseizoen bouwen Eksterganzen nesten op afgelegen plaatsen, meestal in de buurt van de vijverpartij. Het nest is voornamelijk door de man gebouwd. Het bestaat meestal uit een eenvoudige , kom, geplaatst in een drijvend platform van vertrapt riet of ingebouwde boomtoppen. Paar ganzen paren elkaar voor het leven, maar een mannetje kan twee vrouwtjes hebben. Twee vrouwtjes gebruiken af en toe hetzelfde nest om de grote, ovale, gebroken witte eieren te leggen. Alle volwassenen delen incubatie en zorg voor de jeugd.

 

Kleur legsel:
dof wit
Voltallig legsel:
5-11 eieren
Broedduur:
25-28 dagen
Ringdagen:
Ring de jonge gans wanneer deze 0 dagen oud is met een ring van 18 millimeter groot.
Voedsel:

Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Ekstergans

Video's van de EkstergansDeel dit artikel: