Ekstergans

Ekstergans

Ekstergans (Anseranas semipalmata)

De Ekstergans (Anseranas semipalmata) is een ekstergans uit de familie van de eendachtigen (Anseranatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Ekstergans
Engelse naam:
Magpie Goose
Duitse naam:
paltfußgans
Franse naam:
Canaroie semipalm
Wetenschappelijke naam:
Anseranas semipalmata

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anseranatidae
Geslacht:
Anseranas

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Man:
Heeft zwart-wit verenkleed. Hij heeft een zwarte kop, nek, bovenste borst, vleugels, stuit, staart en dijen. De onderdelen, onderste vleugeldekveren, mantel, kleinere bovenste vleugeldekveren en bovenstaartdekveren zijn wit. Op de kop heeft het mannetje een uitsteeksel aan de bovenkant van de kruin, dat in grootte kan variëren. De gezichtshuid is rood. De snavel is grijs-bruin met een rode cere. De ogen zijn donkerbruin. De poten en de zwemvliezen zijn oranje tot roodachtig. Tijdens het droge seizoen hebben de onderdelen vaak een roestbruine tint, veroorzaakt door stilstaand modderig water.

Vrouw:
Heeft een vergelijkbaar verenkleed, maar ze is kleiner en heeft een kleinere knobbel op de kruin.

Jongvolwassen:
Is grijzer en gevlekt. Hij heeft doffe zwarte plekken en de rest van het verenkleed is wit met een bruinachtige waas. De snavel en gezichtshuid zijn grijs. De knobbel ontbreekt en groeit geleidelijk aan.

 

 

 

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Ekstergans heeft een lichaamslengte van ongeveer 77-90 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 75-90 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 2800 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 2000 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

Magpieganzen gedijen het beste in ruime, hoge volières waarin ze hun vleugels volledig kunnen gebruiken. Het is belangrijk om hen hoge zitstokken te bieden, aangezien ze van nature de voorkeur geven aan het zitten in bomen gedurende de dag en 's nachts op stokken rusten. Tijdens extreem koud weer zijn ze vatbaar voor bevriezing, wat kan leiden tot het verlies van tenen. Om dit te voorkomen, wordt aanbevolen om in de winter een vorstvrij onderkomen te bieden en indien mogelijk een verwarmde schuilplaats of een buitenverblijf met een weerbestendige elektrische warmtelamp boven een hoop droog stro te plaatsen. Het toestaan dat ze boven de grond zitten, vermindert het risico op bevriezing.

Het kweken van magpieganzen in gevangenschap kan variabel zijn, en ze kunnen een beter broedsucces hebben als ze volledig kunnen vliegen. Volledig gevleugelde vogels nestelen meestal boven grondniveau, terwijl gekortwiekte vogels een stevig nest op de grond kunnen bouwen of op een laag platform als dat beschikbaar is. Het is gebruikelijk dat ze trio's vormen, bestaande uit een mannetje en twee vrouwtjes, vaak verwant aan elkaar. Om de vorming van een paar te bevorderen, kan het effectief zijn om een jong mannetje en twee vrouwtjes te introduceren, mogelijk broers en zussen. Het paren van volwassen vogels kan meerdere jaren duren. Copulatie vindt meestal plaats op het nest. Het leggen van eieren kan al in april beginnen en tot in september doorgaan, en ze kunnen meerdere legsels in een seizoen leggen, vooral als de eieren worden verwijderd. Langdurige perioden van zware regen lijken het nestelen en eileggen te stimuleren. Het is vermeldenswaard dat alle volwassenen incubatie en zorg voor de jeugd delen.

 

Breeding:
Het vrouwtje Ekstergans legt doorgaans zo'n 5-11 dof wit eieren het broeden duurt 25-28 dagen.

Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Ekstergans is 18 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge ekstergans van ongeveer 16-18 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Ekstergans

Video's van de Ekstergans