Bronsvleugeleend

Bronsvleugeleend

Bronsvleugeleend (Speculanas specularis)

De Bronsvleugeleend (Speculanas specularis) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Bronsvleugeleend
Engelse naam:
Bronze-winged duck
Duitse naam:
Kupferspiegelente
Franse naam:
Canard à lunettes
Wetenschappelijke naam:
Speculanas specularis

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Anatinae
Geslacht:
Speculanas

Herkenning

Uiterlijke kenmerken:

Het mannetje van de Bronsvleugeleend kent geen eclipskleed, Hoofd en nek zijn donkerbruin. Voor het oog en bij de keel is een opvallende witte vlek. De keelvlek strekt zich uit naar de zijkanten van de nek, zodat deze bijna een halve cirkel vormt. Het achtergevederte is zwartachtig bruin tot zwartachtig en heeft een helderdere naad per veer. De onderkant van de borst en het lichaam is lichtbruin en donkerbruin gestippeld of gestippeld. Op de lichtbruine flanken zijn grotere donkerbruine tot zwartachtige vlekken. De staart is donkerbruin en de vleugels zijn donkerbruin tot zwart violet. De vleugels hebben een opvallende bronskleurige spiegel die aan elk van de randen wordt begrensd door een dunne zwart-witte lijn. De snavel is blauwgrijs. De poten en voeten zijn oranje tot donker gelig. De iris is bruin.

De Bronsvleugeleend heeft slechts een zeer gering verschil in uiterlijk tussen mannetjes en vrouwtjes. Bij de vrouw is de witte gezichtsvlek nogal rond, terwijl de man langwerpig is. De kleur van de vrouwtjes is iets doffer en ze zijn kleiner. Jonge vogels hebben geen witte vlekken in het gezicht en de nek of zijn zwak. De borst is zwaarder getroffen dan bevlekte dieren.

De Bronsvleugeleend kuikens zijn donker sepia-bruin op het hoofd en op de rug. De wangen zijn geelachtig, terwijl de rest van het gezicht roodachtig bruin is. De keel, borst en buik zijn grijsachtig wit. Op de rug en op de rugzijde is er een kleine grijs-witte vlek. De snavel en de poten zijn donkergrijs. De iris is donkerbruin.

Lengte man:
De man (woerd) van de Bronsvleugeleend heeft een lichaamslengte van ongeveer 46-54 centimeter. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 46-54 centimeter.
Gewicht man:
De man (woerd) heeft een gewicht van 1130-1460 gram. Het gewicht van de vrouw (pop) is 900-1070 gram.
Kleur legsel:
Crème tot lichtbruin
Voltallig legsel:
4-6 eieren
Broedduur:
30 dagen
Ringdagen:
Ring de jonge eend wanneer deze 0 dagen oud is met een ring van 12 millimeter groot.
Voedsel:

Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Bronsvleugeleend

  • Speculanas specularis
  • Speculanas specularis
  • Speculanas specularis
  • Speculanas specularis (Hatch)

Video's van de BronsvleugeleendDeel dit artikel: