Bronsvleugeleend

Bronsvleugeleend

Bronsvleugeleend (Speculanas specularis)

De Bronsvleugeleend (Speculanas specularis) is een grondeleend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Bronsvleugeleend
Engelse naam:
Bronze-winged duck
Duitse naam:
Kupferspiegelente
Franse naam:
Canard à lunettes
Wetenschappelijke naam:
Speculanas specularis

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Anatinae
Geslacht:
Speculanas

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Het mannetje van de Bronsvleugeleend kent geen eclipskleed, Hoofd en nek zijn donkerbruin. Voor het oog en bij de keel is een opvallende witte vlek. De keelvlek strekt zich uit naar de zijkanten van de nek, zodat deze bijna een halve cirkel vormt. Het achtergevederte is zwartachtig bruin tot zwartachtig en heeft een helderdere naad per veer. De onderkant van de borst en het lichaam is lichtbruin en donkerbruin gestippeld of gestippeld. Op de lichtbruine flanken zijn grotere donkerbruine tot zwartachtige vlekken. De staart is donkerbruin en de vleugels zijn donkerbruin tot zwart violet. De vleugels hebben een opvallende bronskleurige spiegel die aan elk van de randen wordt begrensd door een dunne zwart-witte lijn. De snavel is blauwgrijs. De poten en voeten zijn oranje tot donker gelig. De iris is bruin.

De Bronsvleugeleend heeft slechts een zeer gering verschil in uiterlijk tussen mannetjes en vrouwtjes. Bij de vrouw is de witte gezichtsvlek nogal rond, terwijl de man langwerpig is. De kleur van de vrouwtjes is iets doffer en ze zijn kleiner. Jonge vogels hebben geen witte vlekken in het gezicht en de nek of zijn zwak. De borst is zwaarder getroffen dan bevlekte dieren.

De Bronsvleugeleend kuikens zijn donker sepia-bruin op het hoofd en op de rug. De wangen zijn geelachtig, terwijl de rest van het gezicht roodachtig bruin is. De keel, borst en buik zijn grijsachtig wit. Op de rug en op de rugzijde is er een kleine grijs-witte vlek. De snavel en de poten zijn donkergrijs. De iris is donkerbruin.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Bronsvleugeleend heeft een lichaamslengte van ongeveer 46-54 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 46-54 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 1130-1460 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 900-1070 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Breeding:
Het vrouwtje Bronsvleugeleend legt doorgaans zo'n 4-6 Crème tot lichtbruin eieren het broeden duurt 30 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 30 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Bronsvleugeleend is 12 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge grondeleend van ongeveer 12-14 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Bronsvleugeleend

Video's van de Bronsvleugeleend