Blauwvleugeltaling

Blauwvleugeltaling

Blauwvleugeltaling (Spatula discors)

De Blauwvleugeltaling (Spatula discors) is een grondeleend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Blauwvleugeltaling
Engelse naam:
Blue-winged teal
Duitse naam:
Blauflügelente
Franse naam:
Sarcelle à ailes bleues
Wetenschappelijke naam:
Spatula discors

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Anatinae
Geslacht:
Anas

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

De woerd heeft een zwarte kruin op het voorhoofd en de kin. Een opvallende, halvemaanvormige, witte vlek tussen oog en snavel. De rest van de kop is blauwgrijs. De voorvleugel is hemelsblauw tot spiegelgroen. De onderkant is okergeel met dicht op elkaar staande ronde zwarte vlekjes. De staartdekveren aan weerskanten zijn beschilderd met een witte vlek. De snavel is zwart en de poten zijn geel.

Het vrouwtje is gevlekt bruin. Beide geslachten hebben een vleugel met blauwe vleugels, die naar de soort is genoemd. In eclipskleed lijkt het mannetje op het vrouwtje, maar de kopzijden zijn een beetje saai gekleurd.

Tijdens de vlucht is het karakteristieke hoofdpatroon bij mannen het onderscheidende kenmerk van andere eenden. Vrouwen aan de andere kant kunnen tijdens de vlucht niet duidelijk worden geïdentificeerd.

Gedrag:

De blauwvleugeltaling is een zeer sociale eend naar andere eenden, zoals de Amerikaanse zwarte eend, de kaneeltaling of de pijlstaarteend. Net als de zomertaling zoekt de blauwvleugeltaling hun voedsel in ondiepe wateren. Plantenvoeding is het grootste deel van hun voedselinname.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Blauwvleugeltaling heeft een lichaamslengte van ongeveer 42 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 37 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 390 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 370 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

De broedtijd begint heel later. Het bouwen van een nest begint het vroegst in de periode tot eind april en eindigt halverwege juli. De meeste nesten zijn rond half mei gebouwd. Het nest bestaat alleen uit een kleine begane grond, die voorzien is van gras en dons. De mannetjes blijven in eerste instantie dicht bij het nest. Ze verlaten het broedende vrouwtje echter voordat de jongen uitkomen en de rui start.

Breeding:
Het vrouwtje Blauwvleugeltaling legt doorgaans zo'n 9 tot 13 cremekleurige eieren het broeden duurt 23 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 23 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Blauwvleugeltaling is 8 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge grondeleend van ongeveer 0 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).

Foto's van de Blauwvleugeltaling

Video's van de Blauwvleugeltaling