Blauwvleugelgans

Blauwvleugelgans

Blauwvleugelgans (Cyanochen cyanopterus)

De Blauwvleugelgans (Cyanochen cyanopterus) is een spiegelgans uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Blauwvleugelgans
Engelse naam:
Blue-winged Goose
Duitse naam:
Blauflügelgans
Franse naam:
Ouette à ailes bleues
Wetenschappelijke naam:
Cyanochen cyanopterus

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Chenonettidae
Geslacht:
Cyanochen

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

De Blauwvleugelgans is een middelgrote half-gans. Het verenkleed grijs bruin met blauwe vleugel beslaat meer dan de randen; de voeten en de snavel zijn zwart. Beide geslachten dragen grotendeels dezelfde gevederde kleur. De vrouwtjes zijn iets meer bruin tot grijs gekleurd op het hoofd en de nek. Het mannetje is echter aanzienlijk groter dan het vrouwtje.

De juveniele lijken veel op volwassen vogels, maar ze zijn iets donkerder en bruiner. De vleugels laten de groene spiegel niet schijnen en de dekens zijn nog steeds grijs in plaats van diepblauw. Het jonge mannetje heeft een donkere zwart-grijze kleur aan de bovenzijde. Ze hebben een verwijding naar de achteroogstreep en ook hun lichaamszijden zijn donkergrijszwart. 

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Blauwvleugelgans heeft een lichaamslengte van ongeveer 65-75 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 65-75 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 1800-2200 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 1520 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Breeding:
Het vrouwtje Blauwvleugelgans legt doorgaans zo'n 4-7 crèmekleurig eieren het broeden duurt 30-32 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 30-32 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Blauwvleugelgans is 14 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge spiegelgans van ongeveer 12-14 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Blauwvleugelgans

Video's van de Blauwvleugelgans