Baikaltaling

Baikaltaling

Baikaltaling (Anas formosa)

De Baikaltaling (Anas formosa) is een grondeleend uit de familie van de eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Baikaltaling
Engelse naam:
Baikal teal
Duitse naam:
Baikalente
Franse naam:
Sarcelle élégante
Wetenschappelijke naam:
Anas formosa

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Anatinae
Geslacht:
Anas

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Woerd:
Toont een prachtig getekend verenkleed waardoor de Baikaltaling onmiskenbaar is. De mannetjes hebben goud op elke wang, een zwarte streep op de bovenkant van het hoofd begrensd door kleine witte strepen en een zwarte lijn van elk oog naar de keel. Het broedkleed van de woerd omvat een donkerroze borst met een witte streep in het midden, kleine witte lijnen vanaf de zijkant van de borsten tot de schouder, blauwgrijze zijkanten, een zwarte onderstaart, bruin op de rug en lang schouderveren met een zwart, wit en lichtbruin streeppatroon.

Eclipse kleed woerd: kent sterke gelijkenis met het volledige bruine kleur kleed van de vrouw, maar kan sommige van de patronen in de buurt van hun ogen behouden.

Vrouw:
Zijn meestal bruin bedekt met donkere vlekken, met een voorste witachtige nek die zich vaak uitstrekt tot de wangen. Het gezichtspatroon contrasteert sterk, met donkere oogstrepen achter de ogen en een kleine witte vlek veren voor het oog op een donkere achtergrond.

Juvenile:
Zijn bruin met minder contrast en duidelijke patronen.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Baikaltaling heeft een lichaamslengte van ongeveer 39-43 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 39-43 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 420-525 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 420-525 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

Baikaltalingen zijn winterhard. Deze talingen zijn rustige vogels en geschikt voor gemengde watervogel collecties. Verscheidene paren kunnen in eenzelfde perk gehouden worden.

De taling verbergt haar nest in natuurlijke vegetatie in de buurt van water of in een nestkast op grondniveau. Het nest wordt gemaakt van gedroogd gras en planten, bekleed met veren en dons. Eieren worden gelegd van april tot mei. De kuikens hebben een donkerbruin en geel gevlekt donskleed met een witte vlek aan de nagel van de snavel.

Hybriden zijn bekend met andere Anas-soorten en specifiek met de Krooneend (Netta rufina); deze omvatten meestal de Baikal woerd. Tevens zijn er kruisingen geregistreerd van een Baikaltaling vrouw met een Versicolortaling (Anas versicolor) woerd.

Breeding:
Het vrouwtje Baikaltaling legt doorgaans zo'n 8-10 groenbruin eieren het broeden duurt 21-23 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 21-23 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Baikaltaling is 8 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge grondeleend van ongeveer 11-12 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit

Geëxtrudeerde drijvend speciaalvoeder voor zeevogels met de hoogste voedingsbehoeften. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).

Foto's van de Baikaltaling

Video's van de Baikaltaling