Zaagbek, Chinese

Chinese zaagbek

Zaagbek, Chinese (Mergus squamatus)

De Zaagbek, Chinese (Mergus squamatus) is een zaagbekeend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Chinese zaagbek
Engelse naam:
Scaly-sided merganser or Chinese merganser
Duitse naam:
Schuppensäger
Franse naam:
Harle de Chine
Wetenschappelijke naam:
Mergus squamatus

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Merginae
Geslacht:
Mergus

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

De Chinese zaagbek man heeft een rode snavel en is rechter en langer dan de middelste zaagbekeend en heeft een lichtere, geelachtig witte spijker aan het uiteinde. Hij mist het naar beneden gebogen gebogen uiteinde van de snavel, omdat het kenmerkend is voor de grote zaagbek. De neusgaten liggen bij de Chinese zaagbek midden van de bek, terwijl ze bij de middelste zaagbek en grote zaagbek in het basale deel van de bek zitten. Tijdens de vlucht heeft de Chinese zaagbek een soortgelijk uiterlijk als de middelste zaagbek, maar omdat het bereik overlapt met die van de grote zaagbek is een identificatie van deze soort niet erg moeilijk.

De soort heeft een uitgesproken verschil in uiterlijk tussen mannetjes en vrouwtjes. In de bruidskleed zijn de mannetjes veren zwart op het hoofd en de nek. Afhankelijk van de lichtomstandigheden glanzen de kopveren groenachtig. Opvallend is de zwarte verenpet. De borst en de onderkant zijn wit. De veren van de flanken en de rugveren hebben een brede zwarte laatste ruimte, zodat het verenkleed hier opvallend zwart en wit geschubd is. De onderstaartdeken is wit met een fijne grijze stippellijn. De staartveren zijn zilvergrijs. In het eclipskleed lijkt het mannetje op het vrouwtje. De typische flankveren ontbreekt of wordt alleen maar gesuggereerd. De verenkop is sterk ingekort.

Het vrouwtje is grijs op het rugkleed en de bovenkant van de vleugel. Keel en borst zijn wit. Hoofd en nek zijn bruin tot roodbruin met een lange, dunne verenkop. De flanken zijn wit en donkergrijs schilferig. De staartveren zijn zilvergrijs zoals het mannetje. 

De juveniele vogels lijken op het vrouwtje, maar hebben een donkerdere kop en hebben een kleinere en lichtere schilfering op de flanken. Van een afstand lijken de flanken daarom vaak vies grijs.

De kuikens hebben de karakteristieke neiging voor zaagbekken. De top en het bovenste deel van de wangen zijn roodachtig bruin. De wangen zijn lichter naar het onderste uiteinde toe. Een witte vlek onder het oog en een witte halve maan onder het oog zorgen ervoor dat het gezicht over het algemeen gestreept lijkt. Het bovenste gedeelte van het lichaam is grauw grijs met een enigszins bruinachtige aanraking. Er zijn witte vlekken op de schouders en op de zijkanten van de romp. De onderkant is wit.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Zaagbek, Chinese heeft een lichaamslengte van ongeveer 50-58 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 50-58 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 1080-1300 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 900-980 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Breeding:
Het vrouwtje Zaagbek, Chinese legt doorgaans zo'n 10-11 crème wit eieren het broeden duurt 32 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 32 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Zaagbek, Chinese is 11 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge zaagbekeend van ongeveer 12 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle watervogels en steltloperachtigen - zelfs voor problematische eters. Deze ideaal gebalanceerde complete voeding met een eiwitgehalte van 35% vormt de basis voor gezonde groei en levenslange vitaliteit.

Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen, is Lundi Micro ook bij uitstek geschikt voor het jaarrond voeren van vijvervissen zoals koikarpers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit

Geëxtrudeerde drijvend speciaalvoeder voor zeevogels met de hoogste voedingsbehoeften. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.

Foto's van de Zaagbek, Chinese

Video's van de Zaagbek, Chinese