Vlekbekeend

Vlekbekeend

Vlekbekeend (Anas poecilorhyncha)

De Vlekbekeend (Anas poecilorhyncha) is een grondeleend uit de familie van de eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Vlekbekeend
Engelse naam:
Spot-billed duck
Duitse naam:
Fleckschnabelente
Franse naam:
Canard à bec tacheté
Wetenschappelijke naam:
Anas poecilorhyncha

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Anatinae
Geslacht:
Anas

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Man:
Het hoofd en de nek zijn bleek buff-grijs, licht gestreept met zwart. De kruin en een brede lijn door de ogen zijn zwart. De lagere nek en borst zijn buff-grijs met zwarte stippen, overgaand naar de flanken en buik met donkere veren met buff-grijze randen. Het ventrale gedeelte, de stuit, staart en staartveren zijn bijna effen zwartbruin. De bovenkant is zwartachtig met fijne buff-grijze randen aan de mantelveren en schouderveren. De vleugel is grijszwart, met witte binnenste tertials, witte punten aan de grote dekveren, groene secundaire veren met een zwarte basis en subterminale band, en witte punten (speculum groen tussen zwarte en witte banden).

Vrouw:
Hetzelfde als het mannetje, maar kleiner en valer, met kleinere vlekken op de onderkant.

Jongvolwassen:
Valer dan volwassenen, donkerder bruin aan de onderkant met minder opvallende vlekken.

Gedrag:

Vaak gezien in groepen van maximaal vijftig vogels. Ze mengen zich vrijelijk met andere grondeleendsoorten.
Paarbindingen kunnen langdurig zijn.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Vlekbekeend heeft een lichaamslengte van ongeveer 58-63 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 58-63 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 1230-1480 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 820-1335 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Ondersoorten:

Er zijn 2 ondersoorten:

  • Indische vlekbekeend - Anas poecilorhyncha poecilorhyncha
  • Oostelijke vlekbekeend - Anas poecilorhyncha zonorhyncha (1)
  • Birmaanse vlekbekeend - Anas poecilorhyncha haringtoni 

(1) De oostelijke vlekbekeend werd vroeger beschouwd als een derde ondersoort. Veldwerk uitgevoerd in Hong Kong, Zuid-China, en gepubliceerd in 2006, ontdekte dat hoewel zowel de oostelijke vlekbekeend als de Indische vlekbekeend (ondersoort A. poecilorhyncha haringtoni) tegelijkertijd in de regio broeden, gemengde paren zeer zelden werden waargenomen. Op basis van deze observatie beschouwen de meeste taxonomen de oostelijke vlekbekeend nu als een aparte soort.

Notitie:

Grondeleenden zijn over het algemeen sterk, gemakkelijk te onderhouden en eenvoudig te fokken. Sommige van de kleinere soorten hebben mogelijk beschutting nodig in de winter. Ze moeten worden voorzien van dekking (inclusief marginaal vijverbedekking) en rustplaatsen, evenals water. Een hok met 50% water wordt aanbevolen. Het water kan ondiep zijn (niet meer dan twee voet diep is vereist) en modderige gebieden om in te scharrelen worden ook gewaardeerd. Deze eenden doen het over het algemeen goed in gemengde collecties, hoewel de kleinere en rustigere soorten gepest kunnen worden. Territoriale geschillen tussen eenden van dezelfde soort kunnen worden vermeden door slechts één paar van elke soort in een omheining te houden, tenzij het gebied zeer groot is. Voor een enkel paar eenden moet een hok van 50 tot 100 vierkante meter worden geboden, afhankelijk van de grootte van de eend.

Een dieet op basis van tarwe en pellets wordt aanbevolen, waarbij onderhoudspellets tijdens het broedseizoen worden vervangen door fokkerspellets. Groenvoer wordt ook op prijs gesteld. Grit moet altijd beschikbaar zijn, met oplosbaar grit (bijvoorbeeld oesterschelpengrit) als bron van calcium tijdens het broeden.

De meeste soorten broeden op de grond en er moet zowel dichte begroeiing op de grond als nestkasten op grondniveau worden geboden. Het met de hand grootbrengen van de jongen heeft over het algemeen de voorkeur, omdat deze eenden over het algemeen slechte ouders zijn onder gevangenschapsomstandigheden, met name in omgevingen waarin ze worden gedeeld met andere watervogels. Deze eenden zijn vatbaar voor hybridisatie, met name met nauw verwante soorten, die gescheiden moeten worden gehouden.

Vlekbekeenden zijn winterhard, gemakkelijk te fokken en voeden zich met graan. Deze eenden zijn sterk en productief en over het algemeen geschikt voor gemengde collecties, hoewel ze soms als twistziek worden beschreven.

Deze eenden zijn relatief eenvoudig te fokken. Ze nestelen zich laag bij de grond in dichte begroeiing of nestkasten op grondniveau. Eieren worden gelegd van april tot half mei of juni. Jonge eendenkuikens kunnen door de ouders worden grootgebracht.

Deze Vlekbekeenden hybridiseren vaak met eenden van het type wilde eend: het wordt aanbevolen om ze in omheiningen te houden, weg van andere vergelijkbare soorten. De mannetjes kunnen paren met wilde eenden (Anas platyrhynchos) en andere vergelijkbare soorten; opzettelijke hybriden zijn geproduceerd met Anas-soorten, de Carolina eend (Aix sponsa) en de Krooneend (Netta rufina), waarbij de meeste hybriden vruchtbaar zijn.

 

Breeding:
Het vrouwtje Vlekbekeend legt doorgaans zo'n 7-9 licht blauwgroene eieren het broeden duurt 26-28 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 26-28 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Vlekbekeend is 12 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge grondeleend van ongeveer 12-14 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Vlekbekeend