Stekelstaarteend, Australische

Australische stekelstaarteend

Stekelstaarteend, Australische (Oxyura australis)

De Stekelstaarteend, Australische (Oxyura australis) is een stekelstaarteend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Australische stekelstaarteend
Engelse naam:
Blue-billed duck
Duitse naam:
Australische Ruderente
Franse naam:
Érismature australe
Wetenschappelijke naam:
Oxyura australis

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Oxyurinae
Geslacht:
Oxyura

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Een klein gedrongen duikeend met een ronde zwart gekleurde kop en korte hals, kobaltblauwe brede snavel en zwarte ogen. De borst, rug en flanken zijn donker roodbruin van kleur. De staart is kort en zwart van kleur. Het vrouwtje heeft een bruine kop met donkere spikkels en lichtere zones in het gezicht, op de kin en keel. Haar snavel is grijsbruin. Haar zwartbruine lichaamsveren hebben een lichtbruine zoom, waardoor haar verenkleed er gestreept uitziet.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Stekelstaarteend, Australische heeft een lichaamslengte van ongeveer 35-44 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 35-44 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 850 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 810 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

Bij voldoende water en na een stevig regenseizoen kan het vrouwtje overgaan tot paren. In gevangenschap kan een mannetje met twee tot drie vrouwtjes samen op een vijver geplaatst worden. Het vrouwtje kiest de nestplaats en bouwt het nest. De nestkom wordt gemaakt van waterplanten en afgestorven bladeren. Bovenop wordt een donslaag gelegd. Zodra het vrouwtje begint te leggen of te broeden, is de woerd niet langer geïnteresseerd.

Breeding:
Het vrouwtje Stekelstaarteend, Australische legt doorgaans zo'n 5-6 crème-wit tot bleekgroen eieren het broeden duurt 24-28 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 24-28 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Stekelstaarteend, Australische is 9 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge stekelstaarteend van ongeveer 0 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Stekelstaarteend, Australische

Video's van de Stekelstaarteend, Australische