Stekelstaarteend, Argentijnse

Argentijnse stekelstaarteend

Stekelstaarteend, Argentijnse (Oxyura vittata)

De Stekelstaarteend, Argentijnse (Oxyura vittata) is een stekelstaarteend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Argentijnse stekelstaarteend
Engelse naam:
Lake duck
Duitse naam:
Argentinische Ruderente
Franse naam:
Érismature ornée
Wetenschappelijke naam:
Oxyura vittata

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Oxyurinae
Geslacht:
Oxyura

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Tijdens de broedkleed heeft het mannetje een volledig zwart gekleurde kop. Het lichaam is roodachtig-kastanjebruin, de staartveren, de staart en het gebied tussen de schouders zijn roetbruin tot zwartachtig gekleurd. De ventrale zijde is gevlekt vuil-wit, met de kastanjebruine kleur soms soms duidelijk in de buikkleuring. De snavel is helderblauw, de iris van het oog is roodachtig bruin. Poten en voeten zijn blauwgrijs.

Het eclipskleed is roetbruin tot zwartachtig met geelbruine tot roodachtige golvende lijnen. Onder het oog, van de basis van de donkergrijze snavel tot de nek van de nek, bevindt zich een geelbruine tot witachtige band met daaronder een licht gespikkelde donkere band. De nek is witachtig, vaak met een donkere gespikkelde of gevlekte nek. De buik is zilverwit met bruine vlekken, benen en voeten zijn donkergrijs.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Stekelstaarteend, Argentijnse heeft een lichaamslengte van ongeveer 35-40 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 35-40 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 640 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 640 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Breeding:
Het vrouwtje Stekelstaarteend, Argentijnse legt doorgaans zo'n 3-5 Krijtwit eieren het broeden duurt 23-28 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 23-28 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Stekelstaarteend, Argentijnse is 9 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge stekelstaarteend van ongeveer 11-12 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Stekelstaarteend, Argentijnse

Video's van de Stekelstaarteend, Argentijnse