Roze-ooreend

Roze-ooreend

Roze-ooreend (Malacorhynchus membranaceus)

De Roze-ooreend (Malacorhynchus membranaceus) is een eend uit de familie van de eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Roze-ooreend
Engelse naam:
Pink-Eared Duck
Duitse naam:
Spatelschnabelente
Franse naam:
Canard à oreilles roses
Wetenschappelijke naam:
Malacorhynchus membranaceus

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Anatinae
Geslacht:
Malacorhynchus

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Een opvallende kenmerk van deze, letterlijk, bijzonder gebekte eend is zijn snavel. De snavel is donkergrijsblauw en heeft de vorm van een spatel. De naam roze-ooreend is te danken aan een klein onopvallend roze-rood vlekje aan de zijkant van de kop. Rondom het oog zit een grote donkerbruine vlek. De kop is verder overwegend licht van kleur met ragfijne donkerbruin getekende streepjes. De rug is bruin van kleur. De vlanken zijn licht van kleur met dik vertikaal getekende donkerbruine strepen. De staart is kort en donkerbruin van kleur. De poten en zwemvliezen zijn donkergrijsblauw van kleur.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Roze-ooreend heeft een lichaamslengte van ongeveer 36-45 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 36-45 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 290-480 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 272-423 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

Roze-ooreenden kunnen in het wild en in gevangenschap op bijna elk moment van het jaar broeden. In het wild vindt het broeden hoofdzakelijk plaats na een langdurige natte periode waarin zware regenval en overstromingen hebben plaatsgevonden. Men neemt aan dat regenval in het wild een primaire voorloper is van het broeden en dit kan ook in gevangenschap relevant zijn; in gevangenschap wekt regenval zeker veel opwinding op.

In gevangenschap gebruiken ze een verscheidenheid van nestkasten en hebben een lichte voorkeur voor die welke zich boven het water bevinden. Als een paartje eenmaal een nestkast heeft gekozen, verdedigen ze die met veel verve, wat erg amusant is om te zien. Het legsels van vrij spitse, Crème witte eieren zijn betrekkelijk klein en variëren van vier tot acht stuks, waarbij zes eieren het meest gebruikelijk is. Het nest is bekleed met een aanzienlijke hoeveelheid dons dat heel anders is dan bij de meeste andere watervogels, het dons is dik en heeft een bijna kleverige samenstelling. 

Roze-ooreenden zijn relatief gemakkelijk uit te broeden, maar dan begint de uitdaging! Het zou ideaal zijn om ze in een droge broedmachine op te kweken, maar deze aanpak blijkt niet te werken. Daarom moeten ze vanaf de eerste dag worden grootgebracht waarbij de jonge kuikens direct toegang tot ondiep water hebben. Het voederen moet aanvankelijk op het water gebeuren, maar men moet proberen de eendjes zo snel mogelijk droogvoer te laten opnemen. Het ene moment kijk je naar een schattig pluizig zilvergrijs eendje en het volgende moment is het erin geslaagd om zich helemaal te verstikken in een kleverige brij van natte kruimelsoep. Het kan moeilijk zijn om ze in dit stadium schoon te maken en te voorkomen dat ze kou vatten. Lukt dat wel, dan groeien ze op en groeien ze verder op dezelfde manier als alle andere watervogels.

Breeding:
Het vrouwtje Roze-ooreend legt doorgaans zo'n 4-6 Crèmewit eieren het broeden duurt 26 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 26 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Roze-ooreend is 8 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge eend van ongeveer 12 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle watervogels en steltloperachtigen - zelfs voor problematische eters. Deze ideaal gebalanceerde complete voeding met een eiwitgehalte van 35% vormt de basis voor gezonde groei en levenslange vitaliteit.

Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen, is Lundi Micro ook bij uitstek geschikt voor het jaarrond voeren van vijvervissen zoals koikarpers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit

Geëxtrudeerde drijvend speciaalvoeder voor zeevogels met de hoogste voedingsbehoeften. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Roze-ooreend

Video's van de Roze-ooreend