Roodschoudertaling

Roodschoudertaling

Roodschoudertaling (Callonetta leucophrys)

De Roodschoudertaling (Callonetta leucophrys) is een grondeleend uit de familie van de eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Roodschoudertaling
Engelse naam:
Ringed teal
Duitse naam:
Rotschulterente
Franse naam:
Canard à collier noir
Wetenschappelijke naam:
Callonetta leucophrys

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Anatinae
Geslacht:
Callonetta

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Man:
Hoofd en hals zijn zachtgrijs/gelig-groen en is fijne zwart gestippeld en gestreept. Zwarte streep op kruin en langs de achterkant van de hals en dan naar voren, aan de basis een halve ring vormend. Het borststuk is roze met grote zwarte stippels, overgaand in buff en ongevlekt voor de witgrijze flanken, die voorzien zijn van fijn getekende zwarte strepen. De buik is witgrijs, stuit en onderstaart zijn zwart maar met grote witte vlek op de onderzijden van de stuit. De mantelveren zijn licht olijfbruin, meer kastanjebruin aan de zijkanten en op de scapulieren; onderrug, stuit, bovenstaart-omzetten en staart zwart. Primaire slagpennen en daar-omzetters zwart, secundaire slagpennen hebben een groene glans met witte zone op secundaire slagpennen, kleine en mediane slagpennen zwart; ondervleugel alles donker. De snavel is blauwgrijs en de voeten en poten zijn roze getint.

Vrouw:
Over het algemeen hetzelfde patroon, met bleke bruine ondervleugels en een bruin gezicht, gemarkeerd met bleke strepen. In de vlucht door een witte grote dekvleugel en groene secundaire vlekken. De snavel is dof blauwgrijs met een grijze nagel. De voeten en poten zijn roze getint.

Juveniel:
Algemeen verenkleed van het vrouwtje. Maar de kop lijkt meer op die van het volwassen mannetje na het eerste regenseizoen. 

 

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Roodschoudertaling heeft een lichaamslengte van ongeveer 35–38 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 35–38 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 330–390 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 235–360 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Habitat:

Door hun geringe grootte kunnen Roodschoudertalingen gemakkelijk worden gehouden. Dat maakt ze bijzonder geschikt om in een volière te houden, waar een hogere mate van bescherming kan worden geboden. In een volière kunnen ze vrij vliegen wat een meer natuurlijke beleving geeft. Ze worden snel tam en zijn een aangename eend om te houden. 

 

 

Notitie:

Grondeleenden zijn over het algemeen robuust, gemakkelijk te onderhouden en eenvoudig te kweken. Sommige van de kleinere soorten hebben mogelijk beschutting nodig in de winter. Ze moeten worden voorzien van beschutting (inclusief marginaal vijverdek) en rustgebieden, evenals water. Een verblijf dat voor 50% uit water bestaat, wordt aanbevolen. Het water kan ondiep zijn (d.w.z. niet meer dan een halve meter is vereist), en modderige gebieden om in te grondelen worden ook op prijs gesteld. Deze eenden doen het over het algemeen goed in gemengde collecties, hoewel de kleinere en stillere soorten gepest kunnen worden. Territoriale geschillen tussen eenden van dezelfde soort kunnen worden vermeden door slechts één paar van elke soort in een omheining te houden, tenzij het gebied zeer groot is.

Een dieet gebaseerd op de juiste voedingstoffen en een beperkte proteïnegehalte in de vorm van drijvende onderhoudspellets wordt aanbevolen, waarbij onderhoudspellets worden vervangen door kweekpellets tijdens het broedseizoen. Groenvoer zoals een krop sla of eendenkroos (Lemna) wordt ook op prijs gesteld. Grit moet altijd beschikbaar zijn, (bijv. kokkelschelpen) als calciumbron tijdens de broedperiode.

De meeste soorten nestelen op de grond en zowel lage begroeiing als nestkasten op grondniveau moeten worden aangeboden. Handopfok wordt over het algemeen verkozen, omdat deze eenden over het algemeen slechte ouders zijn onder gevangenschapsomstandigheden, met name in verblijven gedeeld met andere watervogels. Deze eenden hebben de neiging tot hybridisatie, met name met nauw verwante soorten, die gescheiden van elkaar moeten worden gehouden.

Roodschoudertalingen zijn geslachtsrijp vanaf hun eerste levensjaar. De vrouwtjes broeden meestal al in hun eerste jaar en net als andere soorten uit subtropische streken, kunnen zij een zeer lang broedseizoen hebben. Ze leggen van maart tot september, zodat een aantal legsels per seizoen kan worden verwacht als de eieren kunstmatig worden uitgebroed. Roodschoudertalingen zijn holenbroeders die in het wild nestelen in holle bomen. Binnen de avicultuur hebben Roodschoudertalingen een nestkast nodig om te kunnen broeden; hoewel ze de voorkeur geven aan een van de grond verhoogd nestkastje, is dit geenszins noodzakelijk.

Hoewel deze talingen betrekkelijk gemakkelijk te kweken zijn, is het niet altijd gemakkelijk om het eerste legsel te krijgen. Maar als dit eenmaal is bereikt, zullen ze meestal verscheidene legsels per seizoen blijven leggen. Het paartje werkt actief samen op zoek naar een geschikte nestplaats en het loont de moeite om een aantal potentiële nestplaatsen te onderzoeken, dit helpt om het broedproces en het leggen van het eerste ei te stimuleren, als dit eenmaal is bereikt houdt bijna niets hen meer tegen om te leggen.

Als men ziet dat ze potentiële nestkasten onderzoeken, maar niet daadwerkelijk leggen, kan het zinvol zijn een of twee extra nestkasten te plaatsen of de positie van de beschikbare nestkasten enigszins te wijzigen, wat het leggen van het eerste ei kan bevorderen.

Breeding:
Het vrouwtje Roodschoudertaling legt doorgaans zo'n 6-12 roomwit eieren het broeden duurt 24-28 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 24-28 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Roodschoudertaling is 8 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge grondeleend van ongeveer 10-12 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Roodschoudertaling