Pijlstaart, Bahama

Bahamapijlstaart

Pijlstaart, Bahama (Anas bahamensis)

De Pijlstaart, Bahama (Anas bahamensis) is een grondeleend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Bahamapijlstaart
Engelse naam:
Bahama Pintail
Duitse naam:
Bahamaente
Franse naam:
Cannard des Bahamas
Wetenschappelijke naam:
Anas bahamensis

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Anatinae
Geslacht:
Anas

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Het lichaam van de Bahama Pijlstaart is langwerpig en het hoofd is rond. De hals is gemiddeld lang en dun. De eend is overwegend bruin gekleurd. De buik is lichtbruin en donker, de bedieningsveren zijn wit en de staartonderzijde roodachtig bruin. De keel en wangen zijn witbevederd, de rest van het lichaam is donkerbruin. De snavelschacht is donkerrood van kleur, de voorste snavelhelft is donkergrijs. De poten van de Bahamaente zijn donkerbruin, de tenen hebben een grijsachtige kleur. Het mannetje is iets groter, heeft een langere staart en een intensere verenkleedkleur dan het vrouwtje.

De Bahama Pijlstaart (Anas bahamensis bahamensis) is een veel gehouden vogel in de avicultuur. Kleurvarianten van deze eend zijn bekend.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Pijlstaart, Bahama heeft een lichaamslengte van ongeveer 38-51 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 38-51 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 480-520 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 480-520 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Ondersoorten:

Er zijn drie ondersoorten:

  • Noordlijke Bahama pijlstaart ( A. b. Bahamensis ), die de nominatieve vorm vertegenwoordigt en leeft in het Caribisch gebied en het zuidelijk deel van Florida.
  • Anas bahamensis rubrirostris , met een gewicht van ongeveer 700 g, is iets zwaarder dan de nominatie en leeft in Argentinië.
  • Anas bahamensis galapagensis , die met enkele duizenden op het Galápagos-eiland Fernandina (Narborough) leeft.
Notitie:

De Bahamapijlstaart is winterhard, maar als het water volledig bevroren is, moet er onderdak worden geboden. Deze eenden zijn niet agressief, gemakkelijk te houden en te kweken en kunnen in gemengde verzamelingen worden gehouden.

Deze eenden gebruiken nestkasten op grondniveau of nestelen op de grond onder vegetatie, en geven de voorkeur aan een afgelegen plek zoals onder dikke struiken of in holtes aan de voet van bomen. De leg vindt meestal vanaf mei, soms april plaats. De kuikens worden door beide ouders uitgebroed en groot gebracht. Een tweede legsel is mogelijk indien het eerste legsel verstoort raakt. 

Hybridisatie niet gebruikelijk maar hybridisatie met de zilver bahamapijlstaart komt wel voor. 

Breeding:
Het vrouwtje Pijlstaart, Bahama legt doorgaans zo'n 8-12 Crèmewit eieren het broeden duurt 25-26 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 25-26 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Pijlstaart, Bahama is 11 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge grondeleend van ongeveer 12-14 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Pijlstaart, Bahama

Video's van de Pijlstaart, Bahama