Manengans

Manengans

Manengans (Chenonetta jubata)

De Manengans (Chenonetta jubata) is een pronkeend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Manengans
Engelse naam:
Australian Wood Duck
Duitse naam:
Mähnengans
Franse naam:
Canard à crinière
Wetenschappelijke naam:
Chenonetta jubata

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Chenonettidae
Geslacht:
Chenonetta

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Man: De mannetjes hebben een bruine kop en een gespikkeld, witzwart tot grijsachtig zwart borstkleed. Aan de achterzijde van het hoofd hebben ze een manen-achtige kop, die ze ook kunnen opzetten. Het verenkleed van het lichaam is overwegend fijn grijs getrokken, het ruggestek, de romp, staart en de buik zijn echter donkerbruin. De snavel is donkergrijs. De benen en voeten zijn grijsachtig bruin. De ogen zijn donkerbruin. Het mannetje verandert vaak in de zomer in een rustkleding, die lijkt op het verenkleed van het vrouwtje. 

Vrouw: Het vrouwtje heeft een lichtbruine kop en een grijsbruin verenkleed. Onder en over de ogen zijn witte strepen. De borst is gespikkeld zoals de man, hoewel de kleurintensiteit bij haar iets ingetogener is. Aan de onderkant van het lichaam zit een bruine streep. 

Juveniele: De juveniele vogels hebben grote gelijkenis met het vrouwtje in de kleur van het verenkleed. Echter zijn de juveniele een beetje bleker en bij de vrouw is de borst gestreept en niet gespot.

Volwassen mannelijke ganzen veranderen hun verenkleed twee keer per jaar. Het periodiek wisselen van het vederkleed vindt plaats na het broedseizoen. Bij een periode van extreme droogte kan de rui uitblijven.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Manengans heeft een lichaamslengte van ongeveer 44-51 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 44-51 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 800 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 800 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

De Manengans nestelt in holtes in bomen of in nestkasten boven of in de buurt van water. Nesten worden gemaakt met een stapel dons. Het vrouwtje broedt ze uit terwijl het mannetje de wacht houdt. Zodra de kuikentjes klaar zijn om het nest te verlaten, vliegt het vrouwtje naar de grond en het eendje zal op de grond springen en hun ouders volgen.

Breeding:
Het vrouwtje Manengans legt doorgaans zo'n 9-11 Crème wit eieren het broeden duurt 28 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 28 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Manengans is 12 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge pronkeend van ongeveer 14 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Manengans

Video's van de Manengans