Madagascar witoogeend

Madagascar witoogeend

Madagascar witoogeend (Aythya innotata)

De Madagascar witoogeend (Aythya innotata) is een duikeend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Madagascar witoogeend
Engelse naam:
Madagascar Pochard
Duitse naam:
Madagaskar-Moorente
Franse naam:
Fuligule de Madagascar
Wetenschappelijke naam:
Aythya innotata

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Aythyinae
Geslacht:
Aythya

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Mannetje:
Het mannetje is in het broedkleed van boven donkerbruin en van onder wit. De kop en de hals zijn zwartbruin en een zwakke metaalachtige glans. De borst is donker roodbruin en de flanken zijn grijsbruin. Het verschil met andere eenden is de witte iris van het mannetje, de witte vlakken op de vleugels en de lange aanloop die de eenden over het water maken voor zij opvliegen. De snavel is altijd loodgrijs met zwart aan het einde.

Vrouw:
Is doffer bruin, zonder wit oog. Algemeen donker bruin verenkleed en witte onderstaart dekveren.

Jong:
Jong als vrouw, maar lichter bruin op hoofd en lichaam.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Madagascar witoogeend heeft een lichaamslengte van ongeveer 42-56 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 42-56 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 545-635 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 545-635 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

Dit soort vormt een monogaam paar. Het nest bevindt zich meestal op de grond dichtbij water, of boven water of op drijvende vlotten van dicht riet en andere waterplanten.

Breeding:
Het vrouwtje Madagascar witoogeend legt doorgaans zo'n 7-10 crème wit eieren het broeden duurt 25-28 dagen.

Ringdagen:
Geadviseerde ringmaat voor de Madagascar witoogeend is 11 mm.
The leg band can only be applied on a young duikeend van ongeveer 12 dagen oud.

Het maakt niet uit welke poot van de jonge vogel wordt voorzien van een gesloten ring, maar het is goed om hier consistent in te zijn.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Voedsel:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Wetgeving:
CITES bijlage A
Toepassing:

Deze soorten dienen altijd vergezeld te gaan van een CITES-document. Hierop staat o.a. de geboortedatum, de soortnaam, het geslacht en andere informatie zoals het ringnummer en de diameter van de ring die relevant zijn om het dier te identificeren. Dit internationale paspoort moet altijd bij het dier blijven, waar het ook heengaat.Houders van CITES A soorten dienen een register(boekhouding) bij te houden waarin men o.a. noteert het nummer van het CITES-document, soortnaam, de datum van aankoop en eventuele latere verkoop, verkregen jonge dieren en de datum van overlijden. Een voorbeeld van dit register is te downloaden via www.cites.org.Bij het verkrijgen van nakweek uit CITES A vogels dienen deze geringd te worden met een erkende, geregistreerde ring met een vaststaande diameter. Zolang de nakweek vogels in uw bezit blijven, op het adres dat gelijk is aan dat waar de oudervogels zich bevinden, is een CITES-document voor hen nog niet noodzakelijk.Zodra u de nakweek wilt overdoen aan een andere eigenaar dient u voor de vogels een CITES document aan te vragen. Dit gaat op basis van de CITES documenten van de beide oudervogels. Als de CITES-documenten in uw bezit zijn mag de nakweek uw adres verlaten, NIET eerder! In uw registratie noteert u dan waar de betrokken dieren heengaan.

Foto's van de Madagascar witoogeend

Video's van de Madagascar witoogeend