Kuifeend (Aythya fuligula)
Naamgeving
- Nederlandse naam:
- Kuifeend
- Engelse naam:
- Tufted duck
- Duitse naam:
- Reiherente
- Franse naam:
- Fuligule morillon
- Wetenschappelijke naam:
- Aythya fuligula
Taxonomische indeling
- Orde:
- Anseriformes
- Familie:
- Anatidae
- Onderfamilie:
- Aythyinae
- Geslacht:
- Aythya
Beschrijving
- Uiterlijke kenmerken:
Man:
Zwarte kop en nek, paars glanzend met een groene iriserende kleur in het juiste licht, en met een lange, hangende kuif vanaf de achterkant van de kruin. Borst zwart, scherp afgebakend van de witte buik en flanken; stuit en soms de onderste achterflanken zeer fijn vermiculeerd in grijs en wit. Bovendelen zwart, schouderveren met groene glans; staartveren en staart zwart. Bovenvleugeldekveren zwart, met een brede witte band over zwarte toppen van secundaire veren en binnenste donkere handpennen, waarbij de buitenste handpennen voornamelijk zwartachtig zijn; ondervleugel witachtig. Snavel lichtblauw-grijs, met een kleine zwarte punt en nagel, en meestal met een subterminale band. Poten en voeten grijs. Iris heldergeel.Vrouw:
Donkerbruin op kop en nek met een korte kuif, laatstgenoemde soms moeilijk te zien. Veel vrouwtjes hebben wit bij de basis van de snavel, vaak uitgebreider in de winter. Lichter bruin op de nek, borst en vooral flanken, soms met een roodachtige tint, en in de winter is de borst vaak licht gemarmerd met wit; buik wit, stuit bruin en meestal bruine onderstaartdekveren, maar bij sommige vogels zijn deze wit. Bovendelen variëren van donkerbruin tot bijna zwart. Bovenvleugeldekveren donkerbruin, met een brede witte band over zwarte toppen van secundaire veren en binnenste donkere handpennen, waarbij de buitenste handpennen voornamelijk bruinachtig zijn; ondervleugel witachtig. Snavel donkerblauw-grijs, met een kleine zwarte punt en nagel, en meestal met een lichtere subterminale band. Poten en voeten grijs. Iris heldergeel.Jongvolwassen:
Lichter bruin op kop en bovendelen, waar veren een bufferrand hebben, behalve op de kruin, die donkerder is; bleek gebied bij de snavelbasis. Flanken met buff gekartelde patronen. Iris bruin. Krijgt het volwassen verenkleed na het eerste jaar. Vrouwtjes kunnen na het eerste jaar geen gele iris hebben of krijgen mogelijk nooit een gele oogkleur.
Maten en Gewicht
- Lengte man:
- De man (woerd) van de Kuifeend heeft een lichaamslengte van ongeveer 42-48 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 39-44 centimeters.
- Gewicht man:
- Het mannetje weegt ongeveer 753-1028 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 629-906 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
- Notitie:
De kuifeenden zijn winterhard, gemakkelijk te verzorgen en worden veel gehouden. Ze doen het goed in gemengde collecties. Ze geven de voorkeur aan grote meren met diep water om te duiken en met voldoende natuurlijk voedsel. Voer ze zoals andere duik- en grondeleenden (drijvende pellets, groenvoer, gras) en voeg extra dierlijk materiaal toe als er geen natuurlijk voedsel beschikbaar is. Ze duiken graag naar voedsel.
Deze eenden zijn gemakkelijk te kweken. Ze broeden het beste op een groot, diep meer of vijver dat niet overbevolkt is en met natuurlijke oevervegetatie zoals riet of biezen om in te nestelen (ze kunnen ook nestmanden en ondiepe dozen dicht bij het water gebruiken). Eieren worden gelegd van half mei tot juni. Deze eenden broeden betrouwbaar als ze niet worden gestoord. Kuikens kunnen door de ouders worden grootgebracht in kleine omheiningen (waar ze gemakkelijk kunnen worden gecontroleerd) of in zeer grote gebieden. Anders kan handopfok worden toegepast. Kuikens zijn niet moeilijk groot te brengen, hoewel ze aanvankelijk voornamelijk insecteneters zijn en levende insecten nuttig zijn als voedsel, evenals eendenkroos en opfokkorrels.
Deze soort kruist vaak met andere kuifeenden (Aythya-soorten); er zijn ook hybriden gemeld met Anas-soorten, Netta-soorten, Buffelkopeend (Bucephala albeola) en gewone brilduikers (Bucephala clangula).
- Breeding:
- Het vrouwtje Kuifeend legt doorgaans zo'n 6-11 olive-grey or greenish-grey eieren het broeden duurt 23-26 dagen.
- Kunstmatig broeden:
De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 23-26 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.
- Ringdagen:
- Aanbevolen passende ringmaat voor de Kuifeend is 9 mm.De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge duikeend van ongeveer 12 dagen oud.
- It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system. Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
- Opfokvoeder:
-
Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.
Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.
- Onderhoudsvoeder:
-
Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.
Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.
- Wetgeving:
- Europese soort
- Toepassing:
Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).