Kastanjetaling

Kastanjetaling

Kastanjetaling (Anas castanea)

De Kastanjetaling (Anas castanea) is een grondeleend uit de familie van de eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Kastanjetaling
Engelse naam:
Chestnut Teal
Duitse naam:
Kastanienente
Franse naam:
Sarcelle rousse
Wetenschappelijke naam:
Anas castanea

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Anatinae
Geslacht:
Anas

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

De kastanjetaling is donkerder en een iets grotere vogel dan de Australische witkeeltaling (Anas gracilis).

Woerd:
Is onderscheidend, met een glanzend groene kop, kastanjebruine nek, borst en flanken, donkerbruin bovenlichaam en vleugels, en een zwarte onderstaart met contrasterende witte vlek. 

Vrouw:
Is gevlekt donkerbruin en grijs, met een bleke keel bruin gestreept en een donkere oogstreep.

Bij beide geslachten is het oog dieprood, de snavel blauwgrijs en de poten en voeten groengrijs. De vleugels hebben een donker glanzend groen tot paars speculum (paneel) met witte randen en de ondervleugel is bruin, met witte vleugelkuilen.

Juvenile:
Juveniles en vrouwtjes lijken op de Australische witkeeltaling (Anas gracilis), maar zijn donkerder en missen de bleke keel. Het mannetje heeft een oppervlakkige gelijkenis met de Australische slobeend (Anas rhynchotis) met een opvallende witte flank vlek, maar heeft een groene (niet blauwgrijze) kop en een donkere (niet witte) ondervleugel. De kastanjetaling verschilt van de Australische witkeeltaling (Anas gracilis) doordat hij een rood (niet zwart) oog heeft, een prominente witte driehoek op de bovenvleugel, over het algemeen helderdere kastanjebruine onderzijde en een opvallender iriserende groene kop.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Kastanjetaling heeft een lichaamslengte van ongeveer 35-46 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 35-46 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 600-700 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 600-700 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Habitat:

Deze eenden zijn over het algemeen goed in gemengde verzamelingen te houden, hoewel de kleinere en stillere soorten gepest kunnen worden. Territoriale geschillen tussen eenden van dezelfde soort kunnen vermeden worden door slechts één paar van elke soort in een grote gemeenschappelijk perk te houden. 

Notitie:

Grondeleenden zijn over het algemeen winterhard, gemakkelijk te onderhouden en gemakkelijk te kweken. Sommige van de kleinere soorten hebben in de winter onderdak nodig. In de winter kan het bij enkele vogels wel voorkomen dat ze deels lek worden op hun rug, waardoor een binnenhok of afdak aan te raden is. Een warmtelamp onder een afdakje kan uitkomst bieden. Uiteraard dient het water altijd ijs - vrij te blijven, maar dit geldt eigenlijk voor alle watervogels. Een perk dat voor ongeveer de helft uit water bestaat, wordt aanbevolen. Het water mag ondiep zijn (d.w.z. niet meer dan een halve meter diep), en modderige plekken om in te ploeteren wordt ook gewaardeerd. Deze eenden zijn over het algemeen goed in gemengde verzamelingen te houden, hoewel de kleinere en stillere soorten gepest kunnen worden. Territoriale geschillen tussen eenden van dezelfde soort kunnen vermeden worden door slechts één paar van elke soort in een grote gemeenschappelijk perk te houden. 

De meeste soorten nestelen op de grond en er moeten zowel dichte bodembedekkers als nestkasten op grondniveau worden voorzien. Handopfok heeft over het algemeen de voorkeur, omdat deze eenden over het algemeen slechte ouders in gevangenschap zijn. Met name in verblijven die worden gedeeld met andere watervogels. Deze eenden zijn vatbaar voor hybridisatie, vooral met nauw verwante soorten, die uit elkaar moeten worden gehouden.

Kastanjetalingen zijn gemakkelijk te houden, zijn vrij winterhard en gemakkelijk te hanteren. Over het algemeen zijn ze niet agressief en geschikt voor het houden in een gemengde verzamelingen met andere kleine eenden.

Deze talingen kunnen maximaal drie legsels leggen als de eieren worden verwijderd voordat de incubatie begint. Kan vanaf maart of april op het noordelijk halfrond leggen, in op de grond geplaatste nestkasten of verhoogde nestkasten, of in bodembedekkers. Af en toe leggen vrouwtjes een tweede legsel voordat ze uitvliegen en het eerste broedsel verspreiden. De jonge talingen zijn gemakkelijk samen met andere jonge eendjes groot te brengen.

Hybridisatie met Anas-soorten komt regelmatig voor. Incidentele meldingen van hybridisatie met Braziliaanse wintertaling (Amazonetta brasiliensis) en IJseenden (Clangula hyemalis) (eendjes werden niet gekweekt).

Breeding:
Het vrouwtje Kastanjetaling legt doorgaans zo'n 7-10 licht roomkleurig eieren het broeden duurt 25-28 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 25-28 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Kastanjetaling is 9 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge grondeleend van ongeveer 11-12 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Kastanjetaling