Kaapse slobeend

Kaapse slobeend

Kaapse slobeend (Anas smithii)

De Kaapse slobeend (Anas smithii) is een grondeleend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Kaapse slobeend
Engelse naam:
Cape Shoveler
Duitse naam:
Kap-Löffelente
Franse naam:
Canard de Smith
Wetenschappelijke naam:
Anas smithii

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Anatinae
Geslacht:
Anas

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Woerd:
Heeft een donkerbruine boven- en onderzijde, met een gevlekt effect dat wordt veroorzaakt door bleke randen van veren. Hij heeft groenachtig zwarte stuit en bovenste staartveren. Staart is donkerbruin. Tertials and scapulars zijn glanzend blauwachtig zwart. Bovenvleugeldekveren zijn grijsblauw, met brede witte punten op grote dekveren. Primairen zijn donkerbruin. Secundairen zijn metallic blauwgroen. Underwing is witachtig, gevlekt met bruinachtige voorrand. Vluchtveren zijn grijsbruin.
De woerd heeft een gelige kop en nek. De grote spatelvormige snavel is donker. Ogen zijn geel. Poten en voeten met zwemvliezen zijn helder oranjegeel.

Vrouw:
Het vrouwtje is doffer, maar meer gevlekt dan het mannetje. Hoofd en nek zijn donkerder en minder gecontrasteerd dan bij woerd. Vleugels zijn doffer, grijsachtig, met onduidelijke bleke uiteinden op grote dekveren. Ogen zijn donkerbruin en snavel is iets kleiner. Poten en voeten met zwemvliezen zijn grijsgeel.

Juvenile:
Lijkt op vrouwtjes, met meer gevlekt verenkleed op de bovenkant. Een jonge woerd bereikt relatief snel het vleugelkleurpatroon.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Kaapse slobeend heeft een lichaamslengte van ongeveer 51-53 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 51-53 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 590-680 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 590-680 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

Grondeleenden zijn over het algemeen winterhard, gemakkelijk te onderhouden en gemakkelijk te kweken. Sommige kleinere soorten kunnen in de winter beschutting nodig hebben. Ze moeten worden voorzien van afdekking (inclusief marginale vijverbedekking), loafgebieden en water. Er wordt een perk voorgesteld die voor 50% uit water bestaat. Het water kan ondiep zijn (d.w.z. niet meer dan twee voet diep is vereist) en modderpoelen om in te slobberen worden ook op prijs gesteld. Deze eenden zijn over het algemeen goed in gemengde collecties te houden, hoewel de kleinere en stillere soorten gepest kunnen worden. Territoriale geschillen tussen eenden van dezelfde soort kunnen worden vermeden door slechts één paar van elke soort in een perk te houden, tenzij het perk erg groot is. Voor een enkel paar eenden moet een perk van 50 tot 100 vierkante meter worden voorzien, afhankelijk van de grootte van de eend.

Kaapse slobeenden zijn grondnesters en er moet worden gezorgd voor zowel gesloten bodembedekkers als nestkasten op grondniveau. Handopfok heeft over het algemeen de voorkeur, omdat deze eenden in een gemeenschappelijke perk met andere watervogels het ouderschap niet al te serieus nemen.

Kaapse slobeenden zijn winterhard en rustig in de omgang. Ze geven de voorkeur aan vrij ondiep modderig water en een goede marginale vijverbedekking. Deze eenden zijn gemakkelijk te kweken; dicht bodembedekking en op de grond gelegen nestkasten hebben de voorkeur.

Deze eenden zijn vatbaar voor hybridisatie, vooral met nauw verwante soorten, die van elkaar gescheiden moeten worden gehouden. Hybriden zijn bekend met Kaneeltaling (Anas cyanoptera) en Argentijnse slobeend (Anas platalea).

Breeding:
Het vrouwtje Kaapse slobeend legt doorgaans zo'n 5-12 crèmekleurige tot groenachtig eieren het broeden duurt 27-28 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 27-28 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Kaapse slobeend is 9 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge grondeleend van ongeveer 12 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Kaapse slobeend