Hartlaubeend (Pteronetta hartlaubi)
Naamgeving
- Nederlandse naam:
- Hartlaubeend
- Engelse naam:
- Hartlaub's Duck
- Duitse naam:
- Hartlaubente
- Franse naam:
- Ptéronette de Hartlaub
- Wetenschappelijke naam:
- Pteronetta hartlaubi
Taxonomische indeling
- Orde:
- Anseriformes
- Familie:
- Anatidae
- Onderfamilie:
- Anatinae
- Geslacht:
- Pteronetta
Beschrijving
- Uiterlijke kenmerken:
Man:
Hartlaubeend (Pteronetta hartlaubii hartlaubii)
Het mannetje heeft een zwarte kop, keel en nek en heeft een opvallende witte vlek tussen het voorhoofd en de basis van de snavel, die opzwelt tijdens het broedseizoen. De snavel is zwart met een roze-witte punt en zwarte nagel, de snavel van het mannetje kan tijdens het broedseizoen soms gezwollen zijn aan de basis, roodachtig -bruine ogen, een kastanjebruin lichaam, de staart, romp en bovenvleugel zijn olijfbruin, de bovenvleugeldekveren zijn blauw en de poten en voeten zijn donker geelbruin.Hartlaub's duck Eastern Race (Pteronetta hartlaubii albifrons)
Het mannetje heeft een zwarte kop, keel en nek en heeft een witte vlek tussen het voorhoofd en de basis van de snavel. Het albifrons ondersoort heeft een witte kin dat zich uitstrekt tot in de nek en to op de kin. Na uitvoerig wetenschappelijk onderzoek is geconcludeerd dat hier sprake is van een albinistische ondersoort. De snavel is zwart met een roze-witte punt en zwarte nagel, de snavel van het mannetje kan tijdens het broedseizoen soms gezwollen zijn aan de basis, roodbruine ogen, een kastanjebruin lichaam, de staart, romp en bovenvleugel zijn olijf -bruin, de bovenvleugeldekveren zijn blauw en de poten en voeten zijn donker geelbruin.Vrouw:
Het vrouwtje is kleiner, heeft zelden een kleinere witte vlek op het hoofd en zwelt ook niet op. Kastanjekleuring borst en flanken zijn iets doffer.Juvenile:
Als volwassen vrouw. Maar de roodbruine bovendelen, borst, flanken en buik zijn lichter van kleur hebben een licht vlekkerig effect. Snavel is bleker dan bij de volwassen vogels.
Maten en Gewicht
- Lengte man:
- De man (woerd) van de Hartlaubeend heeft een lichaamslengte van ongeveer 56-58 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 56-58 centimeters.
- Gewicht man:
- Het mannetje weegt ongeveer 680-910 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 680-910 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
- Notitie:
Hartlaubeenden leven paarsgewijs en voelen zich het beste thuis in rustige, moerasachtige perken met voldoende begroeiing zoals struiken en bomen. Ze rusten vaak op boomtakken nabij het water. Hartlaubeenden zijn vanaf het tweede levensjaar broedrijp. Bij het baltsen buigen man en vrouw voorover, maken draaiende kopbewegingen en raken elkaar aan met de snavels. Het vrouwtje geeft de voorkeur aan een boomholte om te nestelen, maar een nest op de grond tussen dichte vegetatie behoort ook tot de mogelijkheden. Tijdens de broedperiode en nadien met het jonge kroost, zijn man en vrouw zeer agressief en verdedigen hun omgeving goed.
- Breeding:
- Het vrouwtje Hartlaubeend legt doorgaans zo'n 7-11 roomwit eieren het broeden duurt 28-31 dagen.
- Kunstmatig broeden:
De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 28-31 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.
- Ringdagen:
- Aanbevolen passende ringmaat voor de Hartlaubeend is 11 mm.De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge grondeleend van ongeveer 12 dagen oud.
- It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system. Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
- Onderhoudsvoeder:
-
Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.
Geëxtrudeerde drijvend speciaalvoeder voor zeevogels met de hoogste voedingsbehoeften. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.