Grote zee-eend (Europese)

Grote zee-eend (europese)

Grote zee-eend (Europese) (Melanitta fusca)

De Grote zee-eend (Europese) (Melanitta fusca) is een zee-eend uit de familie van de eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Grote zee-eend (europese)
Engelse naam:
Velvet scoter (Eurasian)
Duitse naam:
Samtente
Franse naam:
Macreuse brune
Wetenschappelijke naam:
Melanitta fusca

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Merginae
Geslacht:
Melanitta

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

De grote zee-eend onderscheidt zich van de zwarte zee-eend door zijn grotere bouw en de witte vlek onder het oog of de lichte ronde vlekken op de zijkant van de kop.

Woerd:
Het mannetje is geheel zwart met een witte vlek onder het oog en heeft een witte vleugelspiegel. Mannetjes zijn zwart met een witte vlek onder het oog.  In alle kleden heeft de grote zee-eend witte armpennen die goed te zien zijn in vlucht. 

Vrouw:
Het vrouwtje is over het hele lichaam donkerbruin tot zwart, zonder fluweelachtige glans. Donkerbruine kop, nek, iets donkerder op de kruin, eveneens met een witte spiegel en met lichte ronde vlekken op de zijkop onder het oog. Bovenste vleugel helemaal bruin, met witte armpennen. Buik en borst witachtig gestreept. Iris donker grijsbruin, soms iets lichter grijs. De snavel is breder en platter zonder knop aan de basis. Donkergrijs tot zwartachtig vaak met een lichte gelige of oranje tint aan de nagel en zelden, vage roze vlekken aan de zijkanten. Poten en voeten grijsbruin met saaie geelachtige of oranje tonen.

Juvenile:
Juveniele vogels lijken veel op vrouwelijke vogels maar hebben een lichte buik en vaak duidelijkere lichte vlekken onder het oog.

Gedrag:

Rustig soort die prima overweg kan met andere soorten zee-eenden zoals de Harlekijneenden, IJseenden of eidereenden op een vijver. 

Duikt zonder sprong, met half opengevouwen vleugels. 

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Grote zee-eend (Europese) heeft een lichaamslengte van ongeveer 51-58 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 49-57 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 1173-2104 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 1140-1895 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

Grote zee-eenden zijn over het algemeen winterhard en sociaal. Ze worden bij voorkeur gehouden op een grote vijver met schoon, koud, diep water, waarvan ten minste een deel (bij voorkeur de helft van de vijver) meer dan 60 cm en bij voorkeur meer dan 1 m diep moet zijn. Net als bij andere duikeenden, zijn de meeste soorten relatief ongemakkelijk aan land en moeten vijvers ondiepe hellende oevers hebben. Over het algemeen zal enige beschutting langs de randen van de vijver worden gewaardeerd. Geprefereerde nestplaatsen variëren sterk binnen deze groep, van open grond nestelen tot dikke vegetatie en boomgaten.

Deze eenden hebben over het algemeen een eiwitrijk dieet nodig dan de meeste watervogelsoorten en eiwitrijk drijvende korrels die speciaal zijn ontworpen voor zee-eenden zijn reeds in de handel beschikbaar. Hoewel het toedienen (suppletie) van vis als extra, nog steeds belangrijk kan zijn, met name in de broedperiode.

Het verstrekken van zout (zee)water kan de incidentie van schimmels en andere infecties verminderen.

De jonge kuikens kunnen eiwitrijk startvoer en levend voedsel (meelwormen) krijgen en vanaf jonge leeftijd toegang krijgen tot diep water om te zwemmen.

Grote zee-eenden worden in de avicultuur beperkt gehouden en incidenteel gefokt. Koud, zuiver water en hoogwaardige voeding zijn belangrijk voor de conditie en gezondheid van de watervogels. In gevangenschap zijn ze vatbaarder voor infecties van de luchtwegen en in het bijzonder voor schimmelinfecties. Naar andere soorten kunnen ze agressief zijn.

Deze eenden worden in de avicultuur slechts in enkele collecties gefokt. Natuurlijke dichte vegetatie en open plekken zouden beschikbaar moeten zijn voor het nestelen. Eieren worden normaal gelegd van mei tot juni. Eendjes zijn met de hand grootgebracht.

Hybridisatie is bekend met de Brilduiker (Bucephala clangula) en Brilzee-eend (Melanitta perspicillata); wilde hybride gemeld met gewone Brilduiker (Bucephala clangula).

Breeding:
Het vrouwtje Grote zee-eend (Europese) legt doorgaans zo'n 8-10 cream, pink-buff or pale buff eieren het broeden duurt 25-30 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 25-30 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Grote zee-eend (Europese) is 12 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge zee-eend van ongeveer 12-14 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro 45
Lundi Micro 45
Lundi Micro 45
Lundi Micro 45

Het beste, drijvende speciale fokvoeder van Lundi. Deze ideaal gebalanceerde complete voeding met een eiwitgehalte van 42% is de perfecte basis voor het succesvol fokken van eenden en limikoles. De eenden groeien goed en hebben na een korte tijd hun perfecte jeugdige verenkleed. Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met een eiwitgehalte van 42% overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Eider Plus
Lundi Eider Plus
Lundi Eider Plus
Lundi Eider Plus
Lundi Eider Plus
Lundi Eider Plus

Geëxtrudeerde drijvend speciaalvoeder met een unieke formule en bijna 100% metabolisme. Een speciaal compleet voer voor zee-eenden en zeevogels met de hoogste voedingsbehoeften.

Lundi Ibis See-Ente special
Lundi Ibis See-Ente special
Lundi Ibis See-Ente special
Lundi Ibis See-Ente special

Geëxtrudeerde drijvende korrels, speciaal voor vogels waarvan de specifieke voedingsbehoeften voornamelijk gericht is op vis zoals de Ibissen, lepelaars, ooievaars, enz. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.

Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).

Foto's van de Grote zee-eend (Europese)

Video's van de Grote zee-eend (Europese)