Brilduiker

Brilduiker

Brilduiker (Bucephala clangula)

De Brilduiker (Bucephala clangula) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Brilduiker
Engelse naam:
Common goldeneye
Duitse naam:
Schellente
Franse naam:
Garrot à œil d'or
Wetenschappelijke naam:
Bucephala clangula

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Merginae
Geslacht:
Bucephala

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

De Brilduiker heeft opvallende veren met opvallende verschillen in uiterlijk tussen de mannelijke en vrouwelijke vogel. Tijdens het broedseizoen heeft de mannelijke Brilduiker een glanzende groenachtig-zwarte kop, met een ovale, gewaagde witte strook aan de basis van de snavel, heldere goudgele ogen en schitterende witte zijkanten. De rug, staart en vleugels zijn allemaal zwart. Buiten het broedseizoen lijkt de mannelijke Brilduiker meer op het wat saaiere vrouwtje, dat een chocoladebruine kop heeft, een witte kraag, lichtgele ogen, grijze zijkanten en borst, en een slordig grijze rug, staart en vleugels.

De juveniel lijkt qua uiterlijk op het vrouwtje, maar heeft een meer grijsbruine kop. De Brilduiker is een middelgrote eend met een compact, 'grof' uiterlijk vanwege de korte nek, het ronde lichaam en de korte, grijszwarte snavel. Het is een vrij rustige vogel, slechts af en toe een vage 'krrr' of een luide 'zee-zee'. Tijdens de vlucht produceren de vleugels een fluitend of rammelend geluid, waardoor de alternatieve naam van de soort, 'fluiter', ontstaat

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Brilduiker heeft een lichaamslengte van ongeveer 45-51 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 40-49 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 920-1060 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 710-900 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Ondersoorten:

De soort telt 2 ondersoorten:

  • B. c. clangula: noordelijk Eurazië.
  • B. c. americana: noordelijk Noord-Amerika.
Breeding:
Het vrouwtje Brilduiker legt doorgaans zo'n 8-11 groen/blauw eieren het broeden duurt 28-32 dagen.

Ringdagen:
Geadviseerde ringmaat voor de Brilduiker is 10 mm.
The leg band can only be applied on a young eend van ongeveer 0 dagen oud.

Het maakt niet uit welke poot van de jonge vogel wordt voorzien van een gesloten ring, maar het is goed om hier consistent in te zijn.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Voedsel:
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit

Geëxtrudeerde drijvend speciaalvoeder voor zeevogels met de hoogste voedingsbehoeften. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.

Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).

Foto's van de Brilduiker

Video's van de BrilduikerDeel dit artikel: