Brilzee-eend

Brilzee-eend

Brilzee-eend (Melanitta perspicillata)

De Brilzee-eend (Melanitta perspicillata) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Brilzee-eend
Engelse naam:
Surf scoter
Duitse naam:
Brillenente
Franse naam:
Macreuse à front blanc
Wetenschappelijke naam:
Melanitta perspicillata

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Merginae
Geslacht:
Melanitta

Herkenning

Uiterlijke kenmerken:

Het verenkleed van het mannetje is overwegend zwart, slechts op het voorhoofd en de nek bevinden zich witte vlekken. Hij heeft roodachtige poten en een grote snavel met een rode bovenzijde, een gele tip en een lichtgrijze zijkant met een donkergrijze vlek. Het vrouwtje is groenbruin, met lichte vlekken op de wang, achter het oog en in de nek. De snavel is groenig.

The plumage is a good indicator of the age for male surf scoters, but not for females.

Lengte man:
De man (woerd) van de Brilzee-eend heeft een lichaamslengte van ongeveer 48 centimeter. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 44 centimeter.
Gewicht man:
De man (woerd) heeft een gewicht van 1020-1080 gram. Het gewicht van de vrouw (pop) is 860-940 gram.
Legsel:

op de grond dicht bij de zee, meren of rivieren

Voltallig legsel:
5-9 eieren
Broedduur:
28-30 dagen
Ringdagen:
Ring de jonge eend wanneer deze 0 dagen oud is met een ring van 11 millimeter groot.
Voedsel:

Lundi Exquisit

Geëxtrudeerde drijvend speciaalvoeder voor zeevogels met de hoogste voedingsbehoeften. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.

Lundi Ibis See Ente Spezial

Geëxtrudeerde drijvende korrels, speciaal voor vogels waarvan de specifieke voedingsbehoeften voornamelijk gericht is op vis zoals de Ibissen, lepelaars, ooievaars, enz. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.

Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).

Foto's van de Brilzee-eend

  • Melanitta perspicillata
  • Melanitta perspicillata
  • Melanitta perspicillata
  • Melanitta perspicillata

Video's van de Brilzee-eendDeel dit artikel: