Zee-eend, bril

Bril zee-eend

Zee-eend, bril (Melanitta perspicillata)

De Zee-eend, bril (Melanitta perspicillata) is een zee-eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Bril zee-eend
Engelse naam:
Surf scoter
Duitse naam:
Brillenente
Franse naam:
Macreuse à front blanc
Wetenschappelijke naam:
Melanitta perspicillata

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Merginae
Geslacht:
Melanitta

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Het verenkleed van het mannetje is overwegend zwart, slechts op het voorhoofd en de nek bevinden zich witte vlekken. Hij heeft roodachtige poten en een grote snavel met een rode bovenzijde, een gele tip en een lichtgrijze zijkant met een donkergrijze vlek. Het vrouwtje is groenbruin, met lichte vlekken op de wang, achter het oog en in de nek. De snavel is groenig.

The plumage is a good indicator of the age for male surf scoters, but not for females.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Zee-eend, bril heeft een lichaamslengte van ongeveer 48 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 44 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 1020-1080 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 860-940 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

op de grond dicht bij de zee, meren of rivieren

Breeding:
Het vrouwtje Zee-eend, bril legt doorgaans zo'n 5-9 eieren het broeden duurt 28-30 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 28-30 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Zee-eend, bril is 11 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge zee-eend van ongeveer 12-14 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro 45
Lundi Micro 45
Lundi Micro 45
Lundi Micro 45

Het beste, drijvende speciale fokvoeder van Lundi. Deze ideaal gebalanceerde complete voeding met een eiwitgehalte van 42% is de perfecte basis voor het succesvol fokken van eenden en limikoles. De eenden groeien goed en hebben na een korte tijd hun perfecte jeugdige verenkleed. Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met een eiwitgehalte van 42% overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit

Geëxtrudeerde drijvend speciaalvoeder voor zeevogels met de hoogste voedingsbehoeften. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.

Lundi Ibis See-Ente special
Lundi Ibis See-Ente special
Lundi Ibis See-Ente special
Lundi Ibis See-Ente special

Geëxtrudeerde drijvende korrels, speciaal voor vogels waarvan de specifieke voedingsbehoeften voornamelijk gericht is op vis zoals de Ibissen, lepelaars, ooievaars, enz. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.

Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).

Foto's van de Zee-eend, bril

Video's van de Zee-eend, bril