Eyton fluiteend

Eyton fluiteend

Eyton fluiteend (Dendrocygna eytoni)

De Eyton fluiteend (Dendrocygna eytoni) is een fluiteend uit de familie van de water birds that includes ducks, geese, and swans (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Eyton fluiteend
Engelse naam:
Plumed Whistling duck
Duitse naam:
Sichelpfeifgans
Franse naam:
Dendrocygne d'Eyton
Wetenschappelijke naam:
Dendrocygna eytoni

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Dendrocygninae
Geslacht:
Dendrocygna

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Man:
Het mannetje is een grote eend met een lange nek, opvallende, langwerpige off-white pluimen met zwarte randen langs de flanken. Het gezicht en de voorhals zijn licht van kleur, de kruin en de achterhals zijn bleekbruin en de bruine veren van de bovenrug hebben een buffkleurige rand. De borst is licht kastanjebruin en fijn zwart gestreept. De snavel heeft een gevlekt roze-grijze kleur en de poten en voeten zijn roze.

Vrouw:
Het vrouwtje is identiek aan het mannetje, maar kleiner en doffer van kleur. De langwerpige flankpluimen zijn niet zo lang, maar dit is alleen te onderscheiden wanneer mannetjes en vrouwtjes samen worden gezien.

Jongvolwassen:
Het juveniele exemplaar is bleker en doffer bruin dan volwassenen. De bovenste flanken zijn minder duidelijk zwart gestreept, terwijl de onderste flankveren veel korter zijn en bredere zwarte randen hebben.

Gedrag:

Deze eendensoort is uiterst sociaal en vormt grote groepen. In het begin van het broedseizoen kunnen mannetjes heftig met elkaar vechten. Het komt soms voor dat verdwaalde eendenkuikens worden "geadopteerd" door kuikens van de Wandering Whistling Duck (Dendrocygna arcuata).

De paarbanden bij deze eenden zijn sterk en waarschijnlijk permanent.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Eyton fluiteend heeft een lichaamslengte van ongeveer 40-45 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 40-45 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 600-930 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 580-1220 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

Fluiteenden gedijen over het algemeen goed, zowel in afgesloten verblijven als in parken met uitgestrekte watergebieden en voldoende natuurlijke schuilplaatsen. Buiten het broedseizoen zijn ze sociaal maar kunnen ze kleinere eendensoorten intimideren, daarom is het belangrijk om ze in ruime verblijven te houden waar andere vogels voldoende ruimte hebben om te ontsnappen. Tijdens extreme weersomstandigheden hebben ze beschutting nodig en wordt het aanbevolen om een goed beschutte ruimte met vorstvrije nachtverblijven te bieden, of voldoende bodembedekking en/of stro om op te staan, omdat fluit-eenden gevoelig zijn voor bevriezing. Ze kunnen vliegend worden gehouden in volières. Zorg ervoor dat er zitstokken zijn op een geschikte hoogte voor geknipte of geknipte vleugelvogels. Wat betreft voeding zijn drijvende pellets en graan geschikt. Ook groenvoer zoals sla, kroos en gras als afwisseling.

Het wordt gewaardeerd wanneer er verhoogde nestkasten beschikbaar zijn voor de meeste fluiteenden soorten, hoewel vogels met geknipte vleugels ook nestkasten op grondniveau kunnen gebruiken. Deze nestkasten kunnen boven water of op het land worden geplaatst. De eieren kunnen worden uitgebroed door krielhoenders en eendenkuikens kunnen worden grootgebracht door krielen. Veel soorten fluiteenden zijn succesvol door hun ouders grootgebracht in gevangenschap. Als je een paar fluiteenden in een afgesloten verblijf met hooggeplaatste nestkasten houdt, lukt het meestal wel om jongen groot te brengen. Het is echter belangrijk dat de fluiteenden van verschillende soorten in aparte verblijven worden gehouden om hybridisatie te voorkomen. Af en toe is er ook melding gemaakt van hybridevorming met de Rosy-billed pochard (Netta peposaca).

Eyton fluiteenden zijn sociale dieren en kunnen in groepen worden gehouden, of als individuele paren in grote verblijven met voldoende begroeiing om te broeden. Voor de winter hebben ze behoefte aan vorstvrije huisvesting en kunnen ze worden gehouden in volières. Hun dieet kan bestaan uit tarwe, drijvende pellets en groenvoer zoals sla, kroos en gras. In Australië worden ze beschouwd als gemakkelijk te verzorgen en geschikt voor beginners.

Het fokken van fluiteenden verloopt doorgaans het beste met een paar dat in een gemengde collectie gehouden kan worden, in plaats van een hele kolonie. Ze nestelen zich in lang gras of onder struiken, niet noodzakelijk dicht bij water. Ze maken ook gebruik van nestkasten op grondniveau, holle boomstammen, open trommels of vegetatie aan de voet van een boom. Fluit-eenden leggen gewoonlijk eieren van eind april tot juni en kunnen een vervangend legsel leggen als de eieren worden verwijderd of zelfs als de eendenkuikens op een later tijdstip worden weggehaald tijdens de opfokperiode.

Zowel kunstmatige broed als broedende eenden kunnen worden gebruikt. De jonge eendenkuikens hebben aanvankelijk veel warmte nodig en moeten worden aangemoedigd om te eten, bijvoorbeeld door een ander eendenkuiken. Aanvankelijk hebben ze de voorkeur voor drijvend voer, maar vanaf ongeveer een week oud kunnen ze ook voedsel uit een voerbak nemen.

Ouderlijke opfok kan gemakkelijker zijn; ouders verdedigen hun eendenkuikens krachtig. Een afgesloten verblijf vermindert het verlies door predatie in de eerste twee of drie weken.

Fluiteenden hybrideren doorgaans zelden, hoewel er af en toe meldingen zijn van hybridevorming met andere Dendrocygna-soorten. Er zijn hybriden waargenomen met de West Indian whistling duck (Dendrocygna arborea), Wandering whistling duck (Dendrocygna arcuata), Black-bellied whistling duck (Dendrocygna autumnalis) en Fulvous whistling duck (Dendrocygna bicolor).

Breeding:
Het vrouwtje Eyton fluiteend legt doorgaans zo'n 8-14 wit eieren het broeden duurt 28-30 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 28-30 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Eyton fluiteend is 11 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge fluiteend van ongeveer 12-14 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Eyton fluiteend

Video's van de Eyton fluiteend