Europese tafeleend (Aythya ferina)
Naamgeving
- Nederlandse naam:
- Europese tafeleend
- Engelse naam:
- Common Pochard
- Duitse naam:
- Tafelente
- Franse naam:
- Fuligule milouin
- Wetenschappelijke naam:
- Aythya ferina
Taxonomische indeling
- Orde:
- Anseriformes
- Familie:
- Anatidae
- Onderfamilie:
- Aythyinae
- Geslacht:
- Aythya
Beschrijving
- Uiterlijke kenmerken:
Woerd:
Heeft roodbruine kop, zwartachtige borst, bovenrug, onder staartdekveren, stuit en staart, zilvergrijze slagpennen en bijna witte ondervleugel, grijs lichaam, donkerzwarte snavel met lichtgrijze band over snavel tussen neusgaten en punt van snavel. De ogen zijn fel oranjerood.
In eclipskleed lijkt de woerd op de vrouw maar heeft een effen bruine kop en een zwartachtige borst.Vrouw:
Heeft een doffe bruine kop met een bleekgrijze oogstreep, keel en wangen. Lichaam is grijsbruin, donkerder van boven. Vleugels over het algemeen bruiner dan die van mannetjes. Buik dof grijs / zwart met zwarte punt en ogen bruinJuvenile:
Heeft een doffe bruine kop met een bleekgrijze oogstreep, keel en wangen. Lichaam grijsbruin, donkerder van boven. Vleugels over het algemeen bruin. Onderbuik dof grijs / zwart met zwarte punt en ogen bruin. Mannetjes beginnen eerste winter om kleur te krijgen in hun verenkleed. Het volwassen verenkleed zal pas na de 2e winter zichtbaar worden.Belangrijkste feiten:
Roodkop A. americana lijkt erg op de Tafeleend, maar is groter. Een woerd A. ferina heeft een rode in plaats van gele iris, ander patroon op snavel, vrouwtje A. ferina heeft een andere snavelkleur en wittere flanken. Een woerd A. ferina is kleiner dan de Canvasback A. valisineria, die bleker is met zwartachtige wassing op het hoofd, vlakker voorhoofd en veel langer, geheel donkere snavel).
Maten en Gewicht
- Lengte man:
- De man (woerd) van de Europese tafeleend heeft een lichaamslengte van ongeveer 42-49 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 42-49 centimeters.
- Gewicht man:
- Het mannetje weegt ongeveer 830-880 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 800-825 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
- Habitat:
Tafeleenden zijn duikeenden die het grootste deel van hun tijd op het water doorbrengen en zich lomp op het land voortbewegen. Ze zijn over het algemeen winterhard, sociaal en gemakkelijk te houden in de avicultuur. De waterpartij dient over voldoende diep water te beschikken om te duiken, 60-100 cm diep, met ondiepe hellende oevers om gemakkelijk uit het water te komen. De waterpartij is voorzien van dichte oeverbegroeiing en eventueel een (kunstmatig) eiland met vegetatie. Water dat zorgt voor een goede toevoer van natuurlijk dierlijk en plantaardig voedsel heeft de voorkeur.
Deze eenden kunnen worden gehouden in gemengde watervogelcollecties met zwemeenden, inclusief kleinere soorten zoals wintertaling. Probeer eens wat voeder in het water te gooien om hun natuurlijke duikgedrag te stimuleren. De fokresultaten nemen toe als Tafeleenden in groepsverband gehouden worden.
Een nestkast 30x30x35cm met een ingangsgat van 12,5 cm wordt voorgesteld. Plaats deze aan de rand van de vijver in de nabijheid van dichte oevervegetatie.
- Notitie:
Tafeleenden zijn winterhard, gemakkelijk te onderhouden en niet agressief. Deze eenden zijn vrij gemakkelijk te kweken, liggen van april tot mei voornamelijk in dichte oeverbegroeiing zoals grassen of lissen. Soms nestelen ze in nestkasten op de grond, nestmanden. Bij natuurbroed kan een deel van de kuikens afvallen. Een tweede legsel is mogelijk maar komt zelden voor. Het met de hand opkweken van de kuikens is niet moeilijk; waarbij de kuikens bijvoorkeur de beschikking hebben over zwemwater. Eendjes hebben voeder nodig met een voldoende hoog eiwitgehalte, aangevuld met veel levend voer zoals insecten en meelwormen.
Deze soort hybridiseert gemakkelijk, vooral met Braziliaanse wintertaling - (Amazonetta brasiliensis), Tafeleend - (Aythya nyroca), Kuifeend - (Aythya fuligula) en andere Aythya spp. (hybriden met Aythya-soorten zijn vaak vruchtbaar); hybridiseert ook met Anas spp., Netta spp. en Common goldeneye - (Bucephala clangula).
- Breeding:
- Het vrouwtje Europese tafeleend legt doorgaans zo'n 8-10 grijsgroene (soms geelbruine) eieren het broeden duurt 24-28 dagen.
- Kunstmatig broeden:
De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 24-28 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.
- Ringdagen:
- Aanbevolen passende ringmaat voor de Europese tafeleend is 10 mm.De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge duikeend van ongeveer 12-14 dagen oud.
- It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system. Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
- Opfokvoeder:
-
Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle watervogels en steltloperachtigen - zelfs voor problematische eters. Deze ideaal gebalanceerde complete voeding met een eiwitgehalte van 35% vormt de basis voor gezonde groei en levenslange vitaliteit.
Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen, is Lundi Micro ook bij uitstek geschikt voor het jaarrond voeren van vijvervissen zoals koikarpers.
- Onderhoudsvoeder:
-
Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.
- Wetgeving:
- Europese soort
- Toepassing:
Deze soort is een in Europa beschermde soort en valt onder de Europese wetgeving. Deze vogel dient altijd geringd te worden met een door het ministerie goedgekeurde gesloten pootring. De pootring is voorzien van enkele codes waarmee altijd te achterhalen is hoe oud het dier is en waar deze vandaan komt. Bij de Ringendienst van Aviornis International Nederland kunt u vaste pootringen bestellen voor de door u gekweekte vogels.
Meer informatie over de wettelijke status en het verkrijgen van vaste pootringen leest u op de website van Aviornis International Nederland.