Braziliaanse taling (Amazonetta brasiliensis)
Naamgeving
- Nederlandse naam:
- Braziliaanse taling
- Engelse naam:
- Brazilian teal
- Duitse naam:
- Amazonasente
- Franse naam:
- Canard amazonette
- Wetenschappelijke naam:
- Amazonetta brasiliensis
Taxonomische indeling
- Orde:
- Anseriformes
- Familie:
- Anatidae
- Onderfamilie:
- Anatinae
- Geslacht:
- Amazonetta
Beschrijving
- Uiterlijke kenmerken:
Er is een opvallend verschil in uiterlijk tussen mannetjes en vrouwtjes bij de Braziliaanse taling.
Woerd:
Donkerkleurige fase: Donkerbruine kruin die neigt naar zwartachtig op de achterkop, met een zeer lichte pluim die naar beneden loopt op de achterste nek. Wangen vanaf de snavel tot net voorbij het oog en de keel zijn bruin; achterste wangen en bovenste nek zijn lichter grijsbruin. Onderste nek, bovenste mantel, borst en bovenste voorste flanken zijn roodbruin met roestbruine en zwartachtige vlekken en strepen (grotere ronde vlekken op de voorste flanken), die overgaan in lichter buffbruin en ongemarkeerde achterste flanken, buik, stuit en onderstaartdekveren. Bovenste delen donkerder bruin, neigend naar zwartachtig op de stuit, bovenste staartdekveren en staart. Bovenste vleugels zwartachtig, glanzend groen tot paars, behalve de secundaire veren, die iriserend groen hebben naar de basis en wit aan de buitenste helften gescheiden door een smalle zwarte band, het wit verbreedt naar de binnenkant van de vleugel, terwijl tertiale veren donkerbruin zijn; onderkant van de vleugels met een vergelijkbaar patroon, maar minder iriserend. Snavel helder karmijnrood met een donker nageluiteinde. Poten en voeten helder rood.
Lichte fase: Over het algemeen is het lichaam lichter van kleur. Donkerbruine kruin die neigt naar zwartachtig op de achterkop, met een zeer lichte pluim die naar beneden loopt op de achterste nek. Wangen vanaf de snavel tot net voorbij het oog en de keel zijn lichtbruin tot crèmekleurig; achterste wangen en bovenste nek zijn wit. Dit vormt een contrast met de veel donkerdere kruin, nek en achternek. Onderste nek, bovenste mantel, borst en bovenste voorste flanken zijn roodbruin met roestbruine en zwartachtige vlekken en strepen (grotere ronde vlekken op de voorste flanken), die overgaan in lichter buffbruin en ongemarkeerde achterste flanken, buik, stuit en onderstaartdekveren. Bovenste delen donkerder bruin, neigend naar zwartachtig op de stuit, bovenste staartdekveren en staart. Bovenste vleugels zwartachtig, glanzend groen tot paars, behalve de secundaire veren, die iriserend groen hebben naar de basis en wit aan de buitenste helften gescheiden door een smalle zwarte band, het wit verbreedt naar de binnenkant van de vleugel, terwijl tertiale veren donkerbruin zijn; onderkant van de vleugels met een vergelijkbaar patroon, maar minder iriserend. Snavel helder karmijnrood met een donker nageluiteinde. Poten en voeten helder rood.
Vrouw:
De vrouwtjes hebben witachtige veerparken in het gezicht, maar ze missen het lichtgrijze patroon aan de zijkanten van hoofd en nek. Haar bek is grijs, haar benen zijn veel saai rood.Juvenile:
Jonge vogels lijken op volwassenen, maar zijn iets feller. De Dunenküken hebben een hoornbruine snavel, een donkerbruine iris en oranjerode voeten. Ze zijn overwegend zwartbruin aan de bovenzijde van het lichaam, het gezicht en de onderkant van het lichaam zijn goudgeel tot strogeel. De geslachten kunnen al worden onderscheiden vanaf de 28e dag: de snavel van de mannelijke juveniel wordt al vanaf deze tijd rood.
Maten en Gewicht
- Lengte man:
- De man (woerd) van de Braziliaanse taling heeft een lichaamslengte van ongeveer 35-40 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 35-40 centimeters.
- Gewicht man:
- Het mannetje weegt ongeveer 600 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 600 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
- Ondersoorten:
Er zijn twee ondersoorten:
- Kleine Braziliaanse taling ( A. b. Brasiliensis )
- Grote Braziliaanse taling ( A. b. Ipecutiri )
- Notitie:
Braziliaanse taling is redelijk winterhard, maar ze zijn gevoelig voor bevroren poten op ijzige grond (Frostbite): een droge, vorst- en tochtbestendige schuilplaats met stro bedekte grond of een groot open watergebied moet beschikbaar zijn in de winter. Deze vogels zijn geschikt voor grote en kleine gemengde collecties, ook voor volières, maar kunnen enigszins agressief zijn tijdens het broeden.
Deze eenden worden als gemakkelijk of redelijk gemakkelijk te fokken beschouwd. Zowel verhoogde als grondgebonden broedkasten kunnen worden gebruikt voor het leggen, ook natuurlijke vegetatiebedekking. Het leggen kan eind april beginnen en doorgaan tot juli. Deze eenden zijn goede broeders, de eendjes zijn robuust en gemakkelijk te kweken; ze beginnen snel te voeden wanneer ze met de hand worden grootgebracht.
Woerden paren meestal met andere soorten, in het bijzonder Anas spp.
- Breeding:
- Het vrouwtje Braziliaanse taling legt doorgaans zo'n 8-12 crème wit eieren het broeden duurt 23-28 dagen.
- Kunstmatig broeden:
De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 23-28 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.
- Ringdagen:
- Aanbevolen passende ringmaat voor de Braziliaanse taling is 8 mm.De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge pronkeend van ongeveer 11-12 dagen oud.
- It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system. Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
- Opfokvoeder:
-
Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.
Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.
- Onderhoudsvoeder:
-
Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.