Brandgans

Brandgans

Brandgans (Branta leucopsis)

De Brandgans (Branta leucopsis) is een gans uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Brandgans
Engelse naam:
Barnacle Goose
Duitse naam:
Weißwangengans
Franse naam:
Bernache nonnette
Wetenschappelijke naam:
Branta leucopsis

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Anserinae
Geslacht:
Branta

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

De Brandgans is een middelgrote gans. Typische kenmerken zijn het witte gezicht en het witte voorhoofd; Snavel en nek zijn zwart. De onderkant van het lichaam is zilverwit. De vleugels zijn zwart en wit. Opvallend zijn ook de relatief korte, ronde nek en snavel. Beide geslachten hebben dezelfde kleur.

De juveniele kleding van de Brandgans komt in kleur en patroon overeen met de volwassen ganzen. Het is echter algemeen bruinachtig. Vooral de schouderveren en de vleugelkappen hebben nog steeds brede bruine eindverbanden. Het witte gezicht wordt nog steeds afgewisseld met individuele zwarte veren. 

De Brandgans kuikens hebben een olijfgrijs rugkleed. Aan de onderkant zijn ze wit. Er is echter ook een olijfgrijs kleurenveld op de bovenste kist. Het hoofd en de nek zijn witachtig, de kopplaat is bruin en een donkere teug trekt van de snavelbasis naar het oog. Aan de achterkant zijn de onderkant van de vleugels en aan het einde van de vleugels kleine witte kleurvelden. Pas uitgekomen Brandgans kuikens hebben een donkere snavel met een roze of crèmekleurige nagel. Poten, voeten en vliezen zijn grijs. De iris is bruin.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Brandgans heeft een lichaamslengte van ongeveer 58-69 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 58-69 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 1500-1850 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 1500-1850 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Breeding:
Het vrouwtje Brandgans legt doorgaans zo'n 3-5 Creamy white eieren het broeden duurt 24-25 dagen.

Ringdagen:
Geadviseerde ringmaat voor de Brandgans is 14 mm.
The leg band can only be applied on a young gans van ongeveer 0 dagen oud.

Het maakt niet uit welke poot van de jonge vogel wordt voorzien van een gesloten ring, maar het is goed om hier consistent in te zijn.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Voedsel:

Lundi Regular

Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).

Foto's van de Brandgans

Video's van de BrandgansDeel dit artikel: