Baers witoogeend

Baers witoogeend

Baers witoogeend (Aythya baeri)

De Baers witoogeend (Aythya baeri) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Baers witoogeend
Engelse naam:
Baer's Pochard
Duitse naam:
Baerente
Franse naam:
Fuligule de Baer
Wetenschappelijke naam:
Aythya baeri

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Aythyinae
Geslacht:
Aythya

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Man: Het mannetje heeft een glanzende groene kop, een donkergrijze rug en bruine flanken, waarna de witte buik streperig uitstrekt en lijkt sterk op de gewone witoogeend en de kuifeend. De snavel is blauwgrijs en wordt iets lichter voor de zwarte nagel. De iris is strogeel tot wit. In de rustende jurk is het zwartbruine hoofd- en nekspel mateloos in de woerd. Het stamkleed is saai grijsbruin. De flanken zijn ook donker gekleurd en de bekkleuring neemt een donkerder blauwgrijs aan. De iris is ook in de rest jurk ongewijzigd strogeel tot wit.

Vrouw: Het vrouwtje heeft een grijsbruine kleur. Het vrouwtje verschilt van het vrouwtje van de kuifeend door de vorm van de kop en het ontbreken van de kuif. Het kan vooral worden onderscheiden op basis van de snavel of andere moeraseenden. Haar snavel is donkergrijs. De iris is donkerbruin.

Juveniel: de jonge volgels zijn vergelijkbaar met het vrouwtje. Haar donkerbruine kop en borst-verenkleed zijn flauw. De heldere buikzijden zijn nog steeds dicht afgewisseld met grijsbruine veren. De flanken zijn lichter in het onderste deel.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Baers witoogeend heeft een lichaamslengte van ongeveer 41-46 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 41-46 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 880 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 680 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Habitat:

De grootte van de populatie werd in 2013 door BirdLife International geschat op 150 tot 700 individuen en de populatie-aantallen nemen af. De oorzaken van deze achteruitgang zijn niet geheel duidelijk. Feit is dat het leefgebied zowel in de broedgebieden als in de overwinteringsgebieden wordt aangetast door uitdroging en omzetting in gebied voor agrarisch gebruik en menselijke bewoning. Verder bestaat er jacht op deze watervogels. Om deze redenen staat Baers witoogeend als ernstig bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.

Notitie:

De eend broed bijvoorkeur langs het water met een rijke oevervegetatie en hoge graspollen.

Breeding:
Het vrouwtje Baers witoogeend legt doorgaans zo'n 10 yellow-gray eieren het broeden duurt 27 dagen.

Ringdagen:
Geadviseerde ringmaat voor de Baers witoogeend is 11 mm.
The leg band can only be applied on a young eend van ongeveer 0 dagen oud.

Het maakt niet uit welke poot van de jonge vogel wordt voorzien van een gesloten ring, maar het is goed om hier consistent in te zijn.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Voedsel:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Baers witoogeend

Video's van de Baers witoogeendDeel dit artikel: