Australische witkeeltaling

Australische witkeeltaling

Australische witkeeltaling (Anas gracilis)

De Australische witkeeltaling (Anas gracilis) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Australische witkeeltaling
Engelse naam:
Chestnut Teal
Duitse naam:
Australische Weißkehlente
Franse naam:
Sarcelle australasienne
Wetenschappelijke naam:
Anas gracilis

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Anatinae
Geslacht:
Anas

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Australische witkeeltalingen hebben geen seizoensgebonden verenkleed noch een uitgesproken bruidskleed. Het mannetje is iets groter dan het vrouwtje. De mannetjes zijn ook een beetje steiler. Deze verschillen treden echter alleen op wanneer paren kunnen worden waargenomen. 

Het verenkleed van volwassen Australische witkeeltalingen is uniform grijs en ziet er enigszins geschaald uit vanwege de lichte, luchtige zoom. Het hoofd heeft een vage streep en is aan de bovenkant veel donkerder dan in het gezicht. De borst is opvallend afwijkend van structuur getekend. De vleugels zijn donkerbruin. De buitenspiegel is zwart en wit aan de onderzijde. De onderste vleugels zijn donkerbruin en wit. De snavel is blauwgrijs en donkerder aan de randen. De poten en voeten zijn donkergrijs. De ogen roodachtig bruin. Het hoofd wordt vaak opvallend hoog gedragen. Dan zijn de relatief slanke hals en de iets langwerpige nekveren merkbaar.

Jonge eenden lijken op de volwassen eenden. In hun geval is de borst echter eerder gestreept dan gevlekt. De ogen zijn donkerbruin. 

Gedrag:

Het is een gemakkelijk te houden eend die zich moeiteloos voortplant.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Australische witkeeltaling heeft een lichaamslengte van ongeveer 37-47 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 37-47 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 680 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 590 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

 

Het mannetje blijft dicht bij het nest en begeleidt het vrouwtje tijdens haar broedpauzes. De broedonderbrekingen vinden meestal vroeg in de ochtend, rond het middaguur en een laatste keer in de late namiddag plaats. Over het algemeen laat het vrouwtje de eieren slechts ongeveer een uur per dag achter. Het mannetje verdedigt de nestplaats vooral tijdens de eileg en tijdens de eerste weken van het broedseizoen. Dit gedrag neemt in de derde week aanzienlijk af.

Breeding:
Het vrouwtje Australische witkeeltaling legt doorgaans zo'n 6-14 Crèmewit eieren het broeden duurt 28 dagen.

Ringdagen:
Geadviseerde ringmaat voor de Australische witkeeltaling is 9 mm.
The leg band can only be applied on a young eend van ongeveer 0 dagen oud.

Het maakt niet uit welke poot van de jonge vogel wordt voorzien van een gesloten ring, maar het is goed om hier consistent in te zijn.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Voedsel:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Australische witkeeltaling

Video's van de Australische witkeeltaling

Labels: