Australische witkeeltaling

Australische witkeeltaling

Australische witkeeltaling (Anas gracilis)

De Australische witkeeltaling (Anas gracilis) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Australische witkeeltaling
Engelse naam:
Chestnut Teal
Duitse naam:
Australische Weißkehlente
Franse naam:
Sarcelle australasienne
Wetenschappelijke naam:
Anas gracilis

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Anatinae
Geslacht:
Anas

Herkenning

Uiterlijke kenmerken:

Australische witkeeltalingen hebben geen seizoensgebonden verenkleed noch een uitgesproken bruidskleed. Het mannetje is iets groter dan het vrouwtje. De mannetjes zijn ook een beetje steiler. Deze verschillen treden echter alleen op wanneer paren kunnen worden waargenomen. 

Het verenkleed van volwassen Australische witkeeltalingen is uniform grijs en ziet er enigszins geschaald uit vanwege de lichte, luchtige zoom. Het hoofd heeft een vage streep en is aan de bovenkant veel donkerder dan in het gezicht. De borst is opvallend afwijkend van structuur getekend. De vleugels zijn donkerbruin. De buitenspiegel is zwart en wit aan de onderzijde. De onderste vleugels zijn donkerbruin en wit. De snavel is blauwgrijs en donkerder aan de randen. De poten en voeten zijn donkergrijs. De ogen roodachtig bruin. Het hoofd wordt vaak opvallend hoog gedragen. Dan zijn de relatief slanke hals en de iets langwerpige nekveren merkbaar.

Jonge eenden lijken op de volwassen eenden. In hun geval is de borst echter eerder gestreept dan gevlekt. De ogen zijn donkerbruin. 

Gedrag:

Het is een gemakkelijk te houden eend die zich moeiteloos voortplant.

Lengte man:
De man (woerd) van de Australische witkeeltaling heeft een lichaamslengte van ongeveer 37-47 centimeter. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 37-47 centimeter.
Gewicht man:
De man (woerd) heeft een gewicht van 680 gram. Het gewicht van de vrouw (pop) is 590 gram.
Legsel:

 

Het mannetje blijft dicht bij het nest en begeleidt het vrouwtje tijdens haar broedpauzes. De broedonderbrekingen vinden meestal vroeg in de ochtend, rond het middaguur en een laatste keer in de late namiddag plaats. Over het algemeen laat het vrouwtje de eieren slechts ongeveer een uur per dag achter. Het mannetje verdedigt de nestplaats vooral tijdens de eileg en tijdens de eerste weken van het broedseizoen. Dit gedrag neemt in de derde week aanzienlijk af.

Kleur legsel:
Crèmewit
Voltallig legsel:
6-14 eieren
Broedduur:
28 dagen
Ringdagen:
Ring de jonge eend wanneer deze 0 dagen oud is met een ring van 9 millimeter groot.
Voedsel:

Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Australische witkeeltaling

  • Anas gracilis (Female)
  • Anas gracilis (Female)
  • Anas gracilis (Male)
  • Anas gracilis (Male)

Video's van de Australische witkeeltalingDeel dit artikel: