Australische lobeend

Australische lobeend

Australische lobeend (Biziura lobata)

De Australische lobeend (Biziura lobata) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Australische lobeend
Engelse naam:
Musk Duck
Duitse naam:
Lappenente
Franse naam:
Érismature à barbillons
Wetenschappelijke naam:
Biziura lobata

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Oxyurinae
Geslacht:
Biziura

Herkenning

Uiterlijke kenmerken:

De kleuring van de geslachten zijn hetzelfde, maar de man is aanzienlijk groter en zwaarder dan de vrouw. Volwassen mannetjes hebben een opvallend grote kwab onder hun bek. De eenden zwemmen met hun lichaam zeer laag op het water, vergelijkbaar met het zwemgedrag van aalscholvers. Deze soort vliegt zelden.

Gedrag:

De Australische lobeend kan tot zes meter diep duiken. Lobeenden blijven meestal 25 tot 30 seconden onder water, de maximale duiktijd is 60 seconden. Australische lobeenden verschijnen maar een paar seconden boven water voordat ze weer onderduiken. Ze nemen ook voedsel op van het wateroppervlak en pikken vegetatie die over het wateroppervlak hangt. Ze zoeken over het algemeen alleen voedsel gedurende de dag.

Lengte man:
De man (woerd) van de Australische lobeend heeft een lichaamslengte van ongeveer 66 centimeter. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 55 centimeter.
Gewicht man:
De man (woerd) heeft een gewicht van 1800-3100 gram. Het gewicht van de vrouw (pop) is 1000-1900 gram.
Ondersoorten:
  • Het is de enige nog levende soort van het geslacht Biziura.
  • Een fossiele soort is bekend, namelijk de Nieuw-Zeelandse lobeend (Biziura delatouri).
Legsel:

Het nest bestaat voornamelijk uit droge grassprieten en twijgen en is in dichte begroeiing in de buurt van de vijver aangelegd. Het nestmateriaal is vaak zo dun en ondiep dat de eieren zich in het natte gebied bevinden. De jongen worden exclusief door het vrouwtje grootgebracht. De jonge vogels gedragen zich stil als de vrouwelijke oudervogel afwezig is om naar voedsel te zoeken. Maar ze smeken om voedsel als het vrouwtje in het nest verschijnt. Het vrouwtje draagt ​​af en toe de jonge vogels op haar rug en waarnemingen geven aan dat de jonge vogels tijdens het duiken op hun rug blijven.

Binnen de avicultuur zijn fokresultaten met de Australische lobeend zeer beperkt. 

Voltallig legsel:
3-4 eieren
dagen
Ringdagen:
Ring de jonge eend wanneer deze 0 dagen oud is met een ring van 13 millimeter groot.
Voedsel:

Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Australische lobeend

Video's van de Australische lobeendDeel dit artikel: