Australische lobeend

Australische lobeend

Australische lobeend (Biziura lobata)

De Australische lobeend (Biziura lobata) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Australische lobeend
Engelse naam:
Musk Duck
Duitse naam:
Lappenente
Franse naam:
Érismature à barbillons
Wetenschappelijke naam:
Biziura lobata

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Oxyurinae
Geslacht:
Biziura

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

De kleuring van de geslachten zijn hetzelfde, maar de man is aanzienlijk groter en zwaarder dan de vrouw. Volwassen mannetjes hebben een opvallend grote kwab onder hun bek. De eenden zwemmen met hun lichaam zeer laag op het water, vergelijkbaar met het zwemgedrag van aalscholvers. Deze soort vliegt zelden.

Gedrag:

De Australische lobeend kan tot zes meter diep duiken. Lobeenden blijven meestal 25 tot 30 seconden onder water, de maximale duiktijd is 60 seconden. Australische lobeenden verschijnen maar een paar seconden boven water voordat ze weer onderduiken. Ze nemen ook voedsel op van het wateroppervlak en pikken vegetatie die over het wateroppervlak hangt. Ze zoeken over het algemeen alleen voedsel gedurende de dag.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Australische lobeend heeft een lichaamslengte van ongeveer 66 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 55 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 1800-3100 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 1000-1900 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Ondersoorten:
  • Het is de enige nog levende soort van het geslacht Biziura.
  • Een fossiele soort is bekend, namelijk de Nieuw-Zeelandse lobeend (Biziura delatouri).
Notitie:

Het nest bestaat voornamelijk uit droge grassprieten en twijgen en is in dichte begroeiing in de buurt van de vijver aangelegd. Het nestmateriaal is vaak zo dun en ondiep dat de eieren zich in het natte gebied bevinden. De jongen worden exclusief door het vrouwtje grootgebracht. De jonge vogels gedragen zich stil als de vrouwelijke oudervogel afwezig is om naar voedsel te zoeken. Maar ze smeken om voedsel als het vrouwtje in het nest verschijnt. Het vrouwtje draagt ​​af en toe de jonge vogels op haar rug en waarnemingen geven aan dat de jonge vogels tijdens het duiken op hun rug blijven.

Binnen de avicultuur zijn fokresultaten met de Australische lobeend zeer beperkt. 

Breeding:
Het vrouwtje Australische lobeend legt doorgaans zo'n 3-4 eieren het broeden duurt 24-26 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 24-26 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Australische lobeend is 13 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge eend van ongeveer 12-14 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Australische lobeend

Video's van de Australische lobeend