Amerikaanse smient

Amerikaanse smient

Amerikaanse smient (Anas americana)

De Amerikaanse smient (Anas americana) is een grondeleend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Amerikaanse smient
Engelse naam:
American wigeon
Duitse naam:
Nordamerikanische Pfeifente
Franse naam:
Canard d'Amérique
Wetenschappelijke naam:
Anas americana

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Anatinae
Geslacht:
Anas

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

De Amerikaanse smient lijkt veel op de smient, maar zijn kop is grijs met een groene dikke oogstreep die tot in de nek doorloopt. Verder zijn de flanken zalmroze, evenals de dekveren. Het vrouwtje is moeilijk te onderscheiden van de vrouwelijke Mareca penelope. Amerikaanse smienten houden zich 's winters weleens in grote groepen smienten op.

De snavel is helder blauwgrijs in beide geslachten met een zwarte snavelpunt en een zwarte snavelbasis. De voeten zijn blauwgrijs. 

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Amerikaanse smient heeft een lichaamslengte van ongeveer 44-59 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 44-59 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 600-850 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 600-850 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Breeding:
Het vrouwtje Amerikaanse smient legt doorgaans zo'n 6-12 Crèmewit eieren het broeden duurt 26-28 dagen.

Ringdagen:
Geadviseerde ringmaat voor de Amerikaanse smient is 9 mm.
The leg band can only be applied on a young grondeleend van ongeveer 0 dagen oud.

Het maakt niet uit welke poot van de jonge vogel wordt voorzien van een gesloten ring, maar het is goed om hier consistent in te zijn.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Voedsel:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).

Foto's van de Amerikaanse smient

Video's van de Amerikaanse smient