Amerikaanse kuifeend

Amerikaanse kuifeend

Amerikaanse kuifeend (Aythya collaris)

De Amerikaanse kuifeend (Aythya collaris) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Amerikaanse kuifeend
Engelse naam:
Ring-necked duck
Duitse naam:
Ringschnabelente
Franse naam:
Fuligule à collier
Wetenschappelijke naam:
Aythya collaris

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Aythyinae
Geslacht:
Aythya

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Het mannetje heeft een donkere kop die violet straalt. De borst, de staart en de elytra zijn zwart, de buik wit. De snavel is grijs met wit verband en witte lijn rond de snavelbasis, de ogen zijn geel.

Het vrouwtje is grijsbruin. De snavel is fel ingelijst.

Gedrag:

De Amerikaanse kuifeend ligt relatief hoog op het water voor een duiker, kan zo direct uit het water opstijgen zonder enige afvloeiing, duikt vaak onder en zoekt soms alleen voedsel met het hoofd onder water. De jongen houden ze verborgen in de oevervegetatie en leiden ze, anders dan de meeste duikers, niet rechtstreeks naar het midden van de vijver. Dit gedrag is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat ze, in tegenstelling tot de meeste duikers, de voorkeur geven aan ondiep water als hun habitat.

 

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Amerikaanse kuifeend heeft een lichaamslengte van ongeveer 37-46 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 37-46 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 820-910 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 820-910 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

De nesten worden direct aan het water gebouwd en bevinden zich vaak in de natte ondiepe zone van een vijver of nabij de vijverrand. Een tweede legsel is mogelijk maar zal overwegend minder eieren tellen dan het eerste legsel. 

Breeding:
Het vrouwtje Amerikaanse kuifeend legt doorgaans zo'n 7-9 olijfgroen eieren het broeden duurt 25-29 dagen.

Ringdagen:
Geadviseerde ringmaat voor de Amerikaanse kuifeend is 9 mm.
The leg band can only be applied on a young eend van ongeveer 12 dagen oud.

Het maakt niet uit welke poot van de jonge vogel wordt voorzien van een gesloten ring, maar het is goed om hier consistent in te zijn.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Voedsel:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).

Foto's van de Amerikaanse kuifeend

Video's van de Amerikaanse kuifeendDeel dit artikel: