Afrikaanse zwarte eend

Afrikaanse zwarte eend

Afrikaanse zwarte eend (Anas sparsa)

De Afrikaanse zwarte eend (Anas sparsa) is een grondeleend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Afrikaanse zwarte eend
Engelse naam:
African Black Duck
Duitse naam:
Schwarzente
Franse naam:
Canard noir
Wetenschappelijke naam:
Anas sparsa

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Anatinae
Geslacht:
Anas

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Het verenkleed is overwegend bruinbruin. De onderkant van het lichaam is overwegend bruin, maar sommige veren hebben een bleke zoom en kunnen ook aan de onderkant zichtbaar zijn. Sommige zwarte eenden hebben witte vlekken op de kin en nek. De bovenste kap en de bovenste staartafdekking hebben een witte dwarsband. De staartveren hebben ook twee rijen witte vlekken. De vlek aan de bovenzijde van het lichaam is verder heel anders. De twee ondersoorten kunnen worden onderscheiden door de bekkleuring. In de Zuid-Afrikaanse zwarte eend is de bek leigrijs. In de Abyssinian zwarte eend is de snavel op de snavelwortel gedeeltelijk roze, evenals de lagere snavel. De snavelspijker is zwart in beide ondersoorten. De Abyssinian zwarte eend heeft over het algemeen een lichter verenkleed, dat nogal grijsbruin is. In haar geval is de witte dwarsbalk smaller en schaarser. Ze kunnen gedurende de rui periode van 25 tot 26 dagen, niet vliegen.

Het juveniel kleed is zwart aan de bovenkant en hebben drie lichtgele vlekken aan elke kant van het lichaam. Aan de onderkant van het lichaam zijn ze wit. Ter hoogte van de bovenborst loopt een witte borstband. Kin, wond en voorhoofd zijn ook wit. Het gezicht heeft zwarte en lichtgele strepen. Aan de andere kant zijn de oogschaduwen witachtig, met een zwarte oogretractor die over het oog loopt. De snavel is zwart, de poten zijn lichtgrijs.

 

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Afrikaanse zwarte eend heeft een lichaamslengte van ongeveer 50-55 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 50-55 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 1080 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 910 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Ondersoorten:
  • A. s. leucostigma: van Nigeria tot Congo-Kinshasa, Soedan, Ethiopië, Zimbabwe en Angola.
  • A. s. sparsa: van Namibië en zuidelijk Zimbabwe tot Zuid-Afrika.
Breeding:
Het vrouwtje Afrikaanse zwarte eend legt doorgaans zo'n 4-8 eieren het broeden duurt 30 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 30 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Afrikaanse zwarte eend is 11 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge grondeleend van ongeveer 11-12 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Afrikaanse zwarte eend

Video's van de Afrikaanse zwarte eend