Zwarte ooievaar

Zwarte ooievaar

Zwarte ooievaar (Ciconia nigra)

De Zwarte ooievaar (Ciconia nigra) is een ooievaar uit de familie van de Ooievaars (Ciconiidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Zwarte ooievaar
Engelse naam:
Black stork
Duitse naam:
Schwarzstorch
Franse naam:
Cigogne noir
Wetenschappelijke naam:
Ciconia nigra

Taxonomische indeling

Orde:
Ciconiiformes
Familie:
Ciconiidae
Geslacht:
Ciconia

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

De zwarte ooievaar is iets kleiner dan de witte ooievaar ( Ciconia ciconia). De boven-, hoofd-, nek- en voorborst zijn glanzend metaalzwart, het verenkleed glimmend metallic afhankelijk van het licht groenig, paars, maar ook koperachtig. Alleen de borst, de buik, het onderste deel van de onderste vleugel en de onderste staartafdekkingen zijn wit. De vrouwtjes zijn slechts licht dof van kleur dan de mannetjes, hun rekeningen zijn meestal recht, terwijl die van de mannetjes enigszins naar boven gebogen lijken. In gewicht en grootte is er geen verschil tussen de geslachten. Snavel en poten van de volwassen vogel zijn felrood tijdens het broedseizoen, maar bruinachtig tot mat donkerrood in de afwerkingsjurk. Zelfs de blote huid rondom de ogen en de snavelaanpak zijn fel roodachtig tijdens het broedseizoen. De benen van de jonge vogels zijn geelachtig groen in het eerste jaar en veranderen langzaam over bruinachtige tonen in roodachtig. Haar bek is donkerbruin met een licht roestige rode aanraking. De kleur van het verenpak is dof, vrij diep bruinzwart, de metaalachtige glans ontbreekt.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Zwarte ooievaar heeft een lichaamslengte van ongeveer 95-100 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 95-100 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 2800-3200 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 2800-3200 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Habitat:

In tegenstelling tot zijn meer bekende familielid, de witte ooievaar, leeft de zwarte ooievaar meestal verborgen in oude, maar niet te dichte, rijk gestructureerde bossen; Loofbossen en loofbossen met open plekken , beekjes , vijvers en vijvers zijn de ideale habitat. Evenzo behoren dicht bij het bos gelegen, vochtige, veel gebruikte weilanden tot een optimaal habitat voor de Zwarte Ooievaar.

Zwarte ooievaars, zoals recente observaties laten zien, leiden niet altijd tot monogame broedseizoenen. Ze worden ten vroegste in het derde levensjaar geslachtsrijp , maar komen meestal pas een jaar later tot het eerste broedsel, Vanwege de zeer grote loyaliteit van de broedplaats van beide partners komt het vaak om opnieuw te paren, ook gedurende vele jaren.

Breeding:
Het vrouwtje Zwarte ooievaar legt doorgaans zo'n 2-5 aanvankelijk groenige, later puur witte eieren het broeden duurt 32-38 dagen.

Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Zwarte ooievaar is 18 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge ooievaar van ongeveer 0 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Wetgeving:
CITES bijlage A
Toepassing:

Deze soorten dienen altijd vergezeld te gaan van een CITES-document. Hierop staat o.a. de geboortedatum, de soortnaam, het geslacht en andere informatie zoals het ringnummer en de diameter van de ring die relevant zijn om het dier te identificeren. Dit internationale paspoort moet altijd bij het dier blijven, waar het ook heengaat.Houders van CITES A soorten dienen een register(boekhouding) bij te houden waarin men o.a. noteert het nummer van het CITES-document, soortnaam, de datum van aankoop en eventuele latere verkoop, verkregen jonge dieren en de datum van overlijden. Een voorbeeld van dit register is te downloaden via www.cites.org.Bij het verkrijgen van nakweek uit CITES A vogels dienen deze geringd te worden met een erkende, geregistreerde ring met een vaststaande diameter. Zolang de nakweek vogels in uw bezit blijven, op het adres dat gelijk is aan dat waar de oudervogels zich bevinden, is een CITES-document voor hen nog niet noodzakelijk.Zodra u de nakweek wilt overdoen aan een andere eigenaar dient u voor de vogels een CITES document aan te vragen. Dit gaat op basis van de CITES documenten van de beide oudervogels. Als de CITES-documenten in uw bezit zijn mag de nakweek uw adres verlaten, NIET eerder! In uw registratie noteert u dan waar de betrokken dieren heengaan.

Foto's van de Zwarte ooievaar