Rode ibis

Rode ibis

Rode ibis (Eudocimus ruber)

De Rode ibis (Eudocimus ruber) is een ibis uit de familie van de Ibissen en lepelaars (Threskiornithidae).
Bron: http://www.ibisring.org

Naamgeving

Nederlandse naam:
Rode ibis
Engelse naam:
Scarlet Ibis
Duitse naam:
Scharlachsichler
Franse naam:
Ibis rouge
Wetenschappelijke naam:
Eudocimus ruber

Taxonomische indeling

Orde:
Pelecaniformes
Familie:
Threskiornithidae
Geslacht:
Eudocimus

Herkenning

Uiterlijke kenmerken:

De rode ibis is een felrode vogel met glanzende blauwzwarte vleugelpunten en een gebogen roze gekleurde snavel en poten. De jongen zijn nog niet zo mooi gekleurd als hun ouders, zij zijn bruin met een witte romp en onderkant. De vogels zijn langbenig en hebben lange nekken.

  • In tegenstelling tot volwassen exemplaren zijn jonge vogels bruin met een witte romp en onderkant.
  • Ze hebben de rode kleur te danken aan de garnalen die ze eten.
  • In het voorjaar en broedperiode kleurt de snavel donker.

De kuikens zijn donkerbruin en het duurt minimaal twee jaar voordat ze langzaam overgaan naar hun uiteindelijke felrode kleur.

Gedrag:

Ze leven in groepen van tientallen vogels en vliegen veelal gezamenlijk van hun slaapplaatsen naar hun voedselplaatsen. Slapen doen ze in grote groepen samen met reigers in bomen of struiken. Als een indringer te dicht in de buurt van de groep komt, helpen alle ibissen uit de groep met het verdedigen van de nesten. Ze zoeken voedsel met verschillende vogelsoorten.

Lengte man:
De man (woerd) van de Rode ibis heeft een lichaamslengte van ongeveer 56-86 centimeter. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 56-86 centimeter.
Gewicht man:
De man (woerd) heeft een gewicht van 775-925 gram. Het gewicht van de vrouw (pop) is 775-925 gram.
Habitat:

In de avicultuur is een ruime vliegkooi of volière van enkele meters hoog en voldoende oppervlakte nodig voor een groep rode ibissen. Plaats enkele bomen en struiken zodat de ibissen een slaap/nestelplek hebben. Voorzie de volière van moeras, waadplaatsen, nestelplekken en beschutte plekken tegen zowel wind als zon. Vooral het moeras is belangrijk voor de rode ibis waar deze vogel zich prima thuis voelt.

Legsel:

Rode ibissen broeden in vrij grote kolonies. Ze maken hun nesten in de vorken of op grote takken van bomen, vaak langs of boven het water. Soms wordt een nest jaar na jaar gebruikt, maar meestal door andere koppels. De nesten liggen vaak dicht bij elkaar, meer dan één per boom, waarschijnlijk om de kans op predatie te verkleinen. Rode ibissen zijn geen uitblinkers in het bouwen van nesten. Plaats een van wilgentakken gevormde mand met een diameter van ongeveer 34cm en een randhoogte van ongeveer 8 cm als basis voor het nest.

De mannetjes vertonen baltsgedrag om vrouwtjes aan te trekken. Een vrouwtje moet voorzichtig zijn als ze een mannetje benaderd omdat hij haar kan aanvallen als ze niet in zijn buurt blijft. Het mannetje paart vaak met meerdere vrouwtjes.

Kleur legsel:
blauw-groen
Voltallig legsel:
2-3 eieren
Broedduur:
24-26 dagen
Ringdagen:
Ring de jonge ibis wanneer deze 14 dagen oud is met een ring van 12 millimeter groot.
Voedsel:

Lundi Ibis See Ente Spezial

Geëxtrudeerde drijvende korrels, speciaal voor vogels waarvan de specifieke voedingsbehoeften voornamelijk gericht is op vis zoals de Ibissen, lepelaars, ooievaars, enz. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.

Foto's van de Rode ibis

  • Eudocimus ruber
  • Eudocimus ruber
  • Eudocimus ruber
  • Eudocimus ruber

Video's van de Rode ibisDeel dit artikel: