Kleine zwaan

Kleine zwaan

Kleine zwaan (Cygnus columbianus bewickii)

De Kleine zwaan (Cygnus columbianus bewickii) is een zwaan uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Kleine zwaan
Engelse naam:
Bewick's swan
Duitse naam:
Zwergschwan
Franse naam:
Cygne de Bewick
Wetenschappelijke naam:
Cygnus columbianus bewickii

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Anserinae
Geslacht:
Cygnus

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

De man en vrouw hebben een identiek wit verenkleed, zwarte snavel met een gele snavelbasis en donkerbruine ogen, zwarte poten en voeten. Er zijn overeenkomsten met de wilde zwaan maar zijn kleiner en hebben een compacte snavel, kop, hals en lijf.

De jonge volgels hebben een grijs/wit verenkleed. De bovensnavel is licht rozig/grijs van kleur met een zwart uiteinde en rand. In het tweede jaar krijgt de vogel zijn definitieve verenkleed met kenmerkende snavel. Pas na enkele jaren verlaten de jonge vogels hun ouders.

Gedrag:

Normaliter is de kleine zwaan een rustige sociale vogel. In de broedtijd worden ze agressief en luidruchtig. De kleine zwaan laat hoge, luide geluiden horen die minder schel zijn dan die van de wilde zwaan.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Kleine zwaan heeft een lichaamslengte van ongeveer 118-135 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 118-135 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 6200 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 5500 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Habitat:

De kleine zwaan heeft water en grasland nodig. In de avicultuur is een vijver met een oppervlakte van 12-15 m2 of groter en een diepte van anderhalve meter gewenst. De diepte van de vijver is belangrijk voor de paring. Verder is schaarse lage vegetatie in de buurt van de vijver mogelijk.

Notitie:

Op drie of vier jarige leeftijd kan de vrouw gaan broeden. Het nest wordt nabij het water op een droge verhoogde plek gebouwd. Het nest bestaat veelal uit grasstengels, takjes, loof en bij voorkeur mossen. De leg vindt rond mei-juni plaats. De vrouw broedt de eieren uit en de man bewaakt zijn familie met volle overtuiging.

Breeding:
Het vrouwtje Kleine zwaan legt doorgaans zo'n 3-6 roomwit eieren het broeden duurt 29-30 dagen.

Geadviseerde ringmaat voor de Kleine zwaan is 24 mm.
The leg band can only be applied on a young zwaan van ongeveer dagen oud.

Het maakt niet uit welke poot van de jonge vogel wordt voorzien van een gesloten ring, maar het is goed om hier consistent in te zijn.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Voedsel:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet)

Foto's van de Kleine zwaan

Video's van de Kleine zwaanDeel dit artikel: