Vogelgriepvirus slaat om zich heen aan de Friese kust

Vogelgriepvirus slaat om zich heen aan de Friese kust
Datum:
Categorie:
Vogelgriep
Bron:
Ruurd-Jelle van der Leij (Wildlife Photographer Cameraman)

Het vogelgriepvirus slaat momenteel heftig om zich heen aan de Friese kust. Een gebied in het noorden van Friesland waar met name Brandganzen (Branta leucopsis) worden getroffen.

Ruurd-Jelle van der Leij (Wildlife Photographer Cameraman) heeft enkele video's op zijn Facebook pagina geplaatst die de symptomen van het hoog pathogeen vogelgriep virus bij een brandgans laten zien.

Let op: beelden kunnen als schokkend worden ervaren!

Welke hygienemaatregelen bij besmette en dode vogels?

Bent u in een gebied waar u besmette of dode vogels tegenkomt, hanteer dan de volgende hygienemaatregelen. De uitwerpselen van besmette vogels zijn namelijk hoog-infectieus. Zorg er voor dat u uw laarzen en (fiets)banden goed schoonmaakt en ontsmet (verdunde Chlorix volstaat).
Daarnaast is hoog-pathogene vogelgriep in principe een infectie die kan overgaan op mensen, met als gevolg dat mensen mogelijk ziek kunnen worden. (In de laatste jaren is binnen Europa geen dier op mens overdracht bekend).

Toepasselijke hygienemaatregelen: handschoenen aan, vogelkarkassen in dubbele plastic zak, achteraf handen en besmette voorwerpen goed wassen.

 

Labels: