Zwarte zee-eend (Amerikaanse)

Zwarte zee-eend (Amerikaanse)

Zwarte zee-eend (Amerikaanse) (Melanitta nigra americana)

De Zwarte zee-eend (Amerikaanse) (Melanitta nigra americana) is een zee-eend uit de familie van de eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Zwarte zee-eend (Amerikaanse)
Engelse naam:
Black scoter or American scoter
Duitse naam:
Amerikanische Trauerente
Franse naam:
Macreuse à bec jaune
Wetenschappelijke naam:
Melanitta nigra americana

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Merginae
Geslacht:
Melanitta

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Woerd:
Vrijwel geheel zwart verenkleed, meer glanzend op hoofd, nek en bovendeel dan onder delen. Staart helemaal zwart en puntig, meestal omhoog gehouden. Bovenvleugels glanzend zwart, Alleen de handpennen zijn niet diepzwart maar neigen meer naar grijs. De bovenkant van de snavel van de adulte man valt op door zijn fel gele kleur. Poten en voeten zijn bruinzwart.

Vrouw:
Het vrouwtje is donkerbruin, met een donkerder kop en licht gekleurde wangen, keel en zijkant van nek, rest van bovendeel, bovenste vleugel en staart zijn allen donkerbruin. Onderborst en buik lichtbruin tot witachtig, donkerdere flanken, middenbruin. Onderzijde van de vleugel als woerd, met grijsachtige handpennen die contrasteren met donkere dekveren. Snavel donker olijfbruin tot zwart, zonder knop. Poten en voeten olijfbruin.

Juvenile:
De jongen lijken op het vrouwtje, maar zijn doffer gekleurd op onderhoofd en onderste delen, is dit witachtig geband. Het mannetje wordt in de eerste winter zwarter en vanaf januari ontwikkelt zich een klein stukje geel rond de neusgaten; heeft kleine knop en gele band van neusgaten naar het voorhoofd. Pas na de tweede winter een volledig verenkleed

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Zwarte zee-eend (Amerikaanse) heeft een lichaamslengte van ongeveer 43-54 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 43-51 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 705-1270 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 705-1085 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Ondersoorten:

Deze eend wordt ook wel beschouwd als een ondersoort (Melanitta nigra americana) van de in Europa en West-Azië voorkomende zwarte zee-eend.

Notitie:

Zwarte zee eenden zijn over het algemeen winterhard en onderling zijn het sociale vogels. Ze worden bij voorkeur gehouden op een grote vijver met schoon, koud, diep water, waarvan ten minste een deel (bij voorkeur de helft van de vijver) meer dan 60 cm en bij voorkeur meer dan 1 m diep moet zijn. Net als bij andere duikeenden, zijn de meeste soorten relatief ongemakkelijk aan land en moeten vijvers ondiepe hellende oevers hebben. Over het algemeen zal enige natuurlijke beschutting langs de randen van de vijver worden gewaardeerd. Geprefereerde nestplaatsen variëren sterk binnen deze groep, van open grond nestelen tot dikke vegetatie en boomgaten.

Deze eenden hebben over het algemeen een eiwitrijk dieet nodig dan de meeste watervogelsoorten en eiwitrijke drijvende voeders die speciaal zijn ontworpen zijn voor zee eenden, hoewel extra toevoeging (suppletie) met vis nog steeds belangrijk kan zijn, met name voor de fokkerij.

Het verstrekken van zout water kan de incidentie van schimmels en andere infecties verminderen.

De jonge eendenkuikens hebben een hoog eiwitrijk (proteïne) microvoeder nodig en vanaf jonge leeftijd toegang krijgen tot diep water om te zwemmen.

Zwarte zee eenden (Scoters) worden niet vaak in gevangenschap gehouden. Koud, zuiver water en een hoogwaardig dieet worden belangrijk geacht voor het onderhoud. In gevangenschap zijn ze vatbaar voor infecties van de luchtwegen en in het bijzonder voor schimmelinfecties.
Naar andere watervogelsoorten kunnen ze agressief zijn.

Deze eenden worden in slechts enkele collecties gefokt. Eieren worden normaal gelegd van mei tot juni. Jonge eendenkuikens kunnen met handopfok worden grootgebracht.

Hybridisatie is bekend met de Europese smient (Anas penelope).

Breeding:
Het vrouwtje Zwarte zee-eend (Amerikaanse) legt doorgaans zo'n 5-8 crème tot crème wit eieren het broeden duurt 27-31 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 27-31 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Zwarte zee-eend (Amerikaanse) is 12 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge zee-eend van ongeveer 12-14 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro 45
Lundi Micro 45
Lundi Micro 45
Lundi Micro 45

Het beste, drijvende speciale fokvoeder van Lundi. Deze ideaal gebalanceerde complete voeding met een eiwitgehalte van 42% is de perfecte basis voor het succesvol fokken van eenden en limikoles. De eenden groeien goed en hebben na een korte tijd hun perfecte jeugdige verenkleed. Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met een eiwitgehalte van 42% overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Eider Plus
Lundi Eider Plus
Lundi Eider Plus
Lundi Eider Plus
Lundi Eider Plus
Lundi Eider Plus

Geëxtrudeerde drijvend speciaalvoeder met een unieke formule en bijna 100% metabolisme. Een speciaal compleet voer voor zee-eenden en zeevogels met de hoogste voedingsbehoeften.

Lundi Ibis See-Ente special
Lundi Ibis See-Ente special
Lundi Ibis See-Ente special
Lundi Ibis See-Ente special

Geëxtrudeerde drijvende korrels, speciaal voor vogels waarvan de specifieke voedingsbehoeften voornamelijk gericht is op vis zoals de Ibissen, lepelaars, ooievaars, enz. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.

Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).

Foto's van de Zwarte zee-eend (Amerikaanse)

Video's van de Zwarte zee-eend (Amerikaanse)