Pygmeegans, Indische

Indische pygmeegans

Pygmeegans, Indische (Nettapus coromandelianus)

De Pygmeegans, Indische (Nettapus coromandelianus) is een pronkeend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Indische pygmeegans
Engelse naam:
Cotton pygmy goose
Duitse naam:
Coromandel-Zwergente
Franse naam:
Anserelle de Coromandel
Wetenschappelijke naam:
Nettapus coromandelianus

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Oxyurinae
Geslacht:
Nettapus

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Man:
Het mannetje van de Coromandel pygmeegans heeft een groen jaskleed en een smalle zwarte borstband. Het enigszins hoekige uitziende hoofd is zwart aan de bovenkant. Het gezicht is wit. Het onderste staartplafond is zwart. De korte snavel is donkergrijs. De poten en voeten zijn olijfgrijs. De ogen zijn rood. 

Vrouw:
De vrouwtjes hebben een opvallende teugels. De zwarte kopplaat is uitgebreider bij het vrouwtje. Over het algemeen is het gezicht een beetje grijs of romig. De ogen zijn niet zo roodachtig en de onderkant van het lichaam is saai lichtgrijs. De vleugels van de vrouwtjes zijn monochroom bruin. Jonge vogels zijn hetzelfde als vrouwtjes in hun verenkleed. In tegenstelling tot het vrouwtje zijn het hoofd en de nek echter dichter opeengestreept met bruine veren.

Juvenile:
De kuikens zijn aan de bovenkant grijsbruin en hebben grote, witte vlekken op de schouders, vleugels en lichaamszijden. De kop is zwart. Het gezicht is helder, ze hebben een lange, donkere ogen.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Pygmeegans, Indische heeft een lichaamslengte van ongeveer 30-37 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 30-37 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 410 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 380 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Ondersoorten:

Twee ondersoorten worden herkend:

  • Nettapus coromandelianus coromandelianus komt voor in Pakistan, India, Bangladesh, southeast Asia and New Guinea.
  • Nettapus coromandelianus albipennis komt voor in Australia.
Habitat:

De Coromandel pygmeegans is een tropische eendensoort die uitsluitend op zoet water leeft. Hij geeft de voorkeur aan onderwatervegetatie. 

Pygmeegansjes kunnen in een gemengde collectie gehouden worden. Door hun kleine gestalte zijn ze echter kwetsbaar. Daarbij zijn ze erg territoriaal naar andere soortgenoten. Het geniet daarom de voorkeur Pygmeegansjes in een aparte volière te houden. Een volière van 4m2 oppervlak is voldoende om een koppel Pygmeegansjes in te houden. De waterpartij beslaat gemiddeld 90% van het oppervlak met een diepte van ongeveer 50cm diep. Breng een boomstam of stevige takken hangend over de vijver aan zodat de gansjes op de taken kunnen zitten. Installeer een eilandje in de vijver. Deze biedt de gansjes de mogelijkheid om even uit het water te gaan. Winterverblijf dient vorstvrij te zijn. Ieder koppel dient apart in een winterverblijf van ongeveer 3m2 te verblijven. Net als het buitenverblijf beslaat de waterpartij een groot deel van het winterverblijf.

Notitie:

Indische pygmeegansjes zijn zeer vorstgevoelig en dienen daarom in koude periodes, in een verwarmd verblijf te overwinteren. 

Indische Pygmeegansjes zijn pas na twee jaar geslachtsrijp. Vanaf dat moment is jaarlijks twee tot drie legsels mogelijk. Het is aan te bevelen verschillende soorten nestkasten op diverse hoogten te plaatsen. Elk type nestkast wordt aanvaard echter is een opmerkelijke voorkeur voor holle boomstammen aanwezig waarin ze direct in het broedgedeelte terecht komen. De klassieke nestkasten met een portiek die bij vele holenbroeders in trek zijn, blijken ze niet te gebruiken als een nestkast met een directe ingang beschikbaar is. Plaats de nestkast met voldoende ruimte aan de voorzijde met ingang. De vrouwtjes worden zeer zwaar en daardoor minder behendig tijdens de vluchten het neerstrijken voor de ingang van de nestkast. Als basis nestmateriaal is houtzaagsel voldoende om het nest te vullen. Bovenop een kleine hoeveelheid fijn gerstestro of ander fijn stro. Enkele dagen voor de eerste leg wordt door het vrouwtje een perfect nestholte geconstrueerd. Het legsel kan gemakkelijk kunstmatig bebroed worden. De kuikens zijn gemakkelijker handmatig op te kweken dan die van de Afrikaanse Pygmeegans. Als de kuikens na het uitkomen voldoende zijn uitgerust kunnen ze naar een polyester opkweekbak worden gebracht waarin ze kunnen zwemmen.

Breeding:
Het vrouwtje Pygmeegans, Indische legt doorgaans zo'n 6-9 eieren het broeden duurt 28 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 28 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Pygmeegans, Indische is 6,5 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge pronkeend van ongeveer 10-12 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle watervogels en steltloperachtigen - zelfs voor problematische eters. Deze ideaal gebalanceerde complete voeding met een eiwitgehalte van 35% vormt de basis voor gezonde groei en levenslange vitaliteit.

Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen, is Lundi Micro ook bij uitstek geschikt voor het jaarrond voeren van vijvervissen zoals koikarpers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle watervogels en steltloperachtigen - zelfs voor problematische eters. Deze ideaal gebalanceerde complete voeding met een eiwitgehalte van 35% vormt de basis voor gezonde groei en levenslange vitaliteit.

Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen, is Lundi Micro ook bij uitstek geschikt voor het jaarrond voeren van vijvervissen zoals koikarpers.

Foto's van de Pygmeegans, Indische

Video's van de Pygmeegans, Indische