Koningseider

Koningseider

Koningseider (Somateria spectabilis)

De Koningseider (Somateria spectabilis) is een eidereend uit de familie van de eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Koningseider
Engelse naam:
King eider
Duitse naam:
Prachteiderente
Franse naam:
Eider à tête grise
Wetenschappelijke naam:
Somateria spectabilis

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Merginae
Geslacht:
Somateria

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Man:
Het mannetje draagt in het broedseizoen een opvallend gekleurd verenkleed: een rode snavel met witte nagel, een vergroot, zwart omrand oranje voorhoofd, lichtblauwig grijze kop, bleekgroene wangen, rozewitte borst, gele poten met donkere vliezen en zwarte nagels en zwarte vleugels, rug en buik. Het eclipskleed van het mannetje, van de herfst tot het voorjaar, is donkerder dan dat van het vrouwtje. Het mannetje heeft dan een zwarte kop, witte rug en een onregelmatig zwart-wit verenkleed. De snavel van het mannetje is dan oranjegeel, die van het vrouwtje groenig grijs. Het geluid van de koningseiderwoerd doet denken aan dat van de verwante eidereend: "oeroeùh".

Vrouw: 
De vrouwelijke koningseider heeft veel gelijkenis met een vrouw van de Europese eidereend (Somateria mollissima), maar is kleiner, heeft een lichtere verenkleed, een kortere snavel en een dunne witte streep aan de onderzijde van de vleugels.

Juvenile: 
Dof grijsbruin, de mannetjes krijgen in de late herfst een witte borst en stuit en worden van boven donkerder. Volledig volwassen verenkleed pas in de derde winter.

 

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Koningseider heeft een lichaamslengte van ongeveer 45-63 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 45-63 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 1180-2085 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 1180-2085 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

Zee-eenden zijn over het algemeen winterhard en sociaal. Ze worden bij voorkeur gehouden op een grote vijver met schoon, koud, diep water, waarvan ten minste een deel (bij voorkeur de helft van het gebied) meer dan 60 cm en bij voorkeur meer dan 1 m diep moet zijn. Net als bij andere duikeenden, zijn de meeste soorten relatief lomp op het land en moeten vijvers ondiepe glooiende oevers hebben. Enige bedekking langs de vijverranden wordt over het algemeen op prijs gesteld. De nestplaatsen die de voorkeur hebben, variëren sterk binnen deze groep, van nesting op de volle grond tot dikke vegetatie en boomgaten.

Deze eenden hebben over het algemeen een meer eiwitrijk dieet nodig dan de meeste soorten watervogels en eiwitrijke gepelleteerde diëten die speciaal zijn ontworpen voor zee-eenden zijn nu beschikbaar, hoewel voedingssuppletie met vis nog steeds belangrijk kan zijn, met name voor het fokken. Een volledig voeder voor zee-eenden bestaat uit, drijvend onderhoudskorrel met een hoog eiwitgehalte (35-45%), vis en zeevruchten.

Het verstrekken van zout water kan de incidentie van schimmels en andere infecties verminderen.

Jonge eendenkuikens hebben eiwitrijke opfokkorrel en levend voer nodig en vanaf jonge leeftijd toegang tot diep water om te zwemmen.

Koningseiders hebben schoon, diep, koud en ijsvrij water nodig dat ook in de winter beschikbaar is. Eiders kunnen het beste in een groep worden gehouden in plaats van als afzonderlijke paren. Ze zijn vatbaar voor hittestress en schimmels zoals aspergillose, dat op de bronchiën gaat zit. 

In juni legt het vrouwtje een nest aan, bestaande uit een kuil met daarin een bedje van planten en twijgjes. Hierin worden drie tot zeven eieren gelegd, die worden bedekt met een laag donsveertjes uit de borst van de moeder. Het nest bevindt zich over het algemeen op een droge, sneeuwvrije plek die niet al te ver van het water is verwijderd. Een nest wordt soms meerdere jaren achter elkaar gebruikt. Het vrouwtje broedt de eieren uit. Koningseiders worden niet algemeen in watervogel collecties gehouden en worden slechts sporadisch gefokt.

Kan hybridiseren met alle Somateria-soorten, b.v. Brileider (Somateria fischeri) en Gewone eidereend (Somateria mollissima).

 

Breeding:
Het vrouwtje Koningseider legt doorgaans zo'n 4-5 olijfkleurig eieren het broeden duurt 22-23 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 22-23 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Koningseider is 12 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge eidereend van ongeveer 14 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro 45
Lundi Micro 45
Lundi Micro 45
Lundi Micro 45

Het beste, drijvende speciale fokvoeder van Lundi. Deze ideaal gebalanceerde complete voeding met een eiwitgehalte van 42% is de perfecte basis voor het succesvol fokken van eenden en limikoles. De eenden groeien goed en hebben na een korte tijd hun perfecte jeugdige verenkleed. Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met een eiwitgehalte van 42% overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit

Geëxtrudeerde drijvend speciaalvoeder voor zeevogels met de hoogste voedingsbehoeften. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.

Lundi Ibis See-Ente special
Lundi Ibis See-Ente special
Lundi Ibis See-Ente special
Lundi Ibis See-Ente special

Geëxtrudeerde drijvende korrels, speciaal voor vogels waarvan de specifieke voedingsbehoeften voornamelijk gericht is op vis zoals de Ibissen, lepelaars, ooievaars, enz. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.

Foto's van de Koningseider

Video's van de Koningseider